-0.1 C
Sarajevo
Subota, 29 siječnja, 2022
Još

  Sevdalinke: Kako su nastale pjesme uz koje se pjeva i plače?

  Najbolju definiciju sevdaha dao je jedan devetogodišnjak koji je rekao: “Sevdah je kad moj otac pjeva i plače”, prenosi sevdah.tv

  Iz sevdaha su nastale i sevdalinke i to preplitanjem osmanske i slovenske kulture. Vremenom sevdalinke su postale biser tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine.

  - Oglašavanje -

  Sam naziv sevdalinka nastao je od arapske riječi “sawda” što znači “crna žuč”, a u turskom jeziku ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje. Sevdah je predstavljao način života u BiH, koji je bio opušten i bez žurbe.

  Tačnih podataka kada je nastala sevdalinka nema, ali istraživanja pokazuju njeno postojanje još od XVI vijeka. Prvi podaci o sevdalinci se nalaze u hronici Mula Mustafe Bašeskije iz 1780. godine. Najstariji tekstualni zapis sevdalinke se nalazi u Erlagenskom rukopisu koji je 1925. godine pronašao prof. Gerhard Gesman.

  Kada su Osmanlije osvojile Bosnu došlo je do novog načina života i tada dolazi do procvata ovog muzičkog žanra. Sevdalinke su svirali isključivo muškarci, koji su svirali na instrumentu koji se zove saz.

  Saz je instrument iz grupe tambura. Pjevalo se prefinjeno i zanosno. Žene su sevdalinku pjevale bez instrumentalne pratnje u kućama, a kao instrument često su koristile tepsiju. Jedna žena bi pjevala, a druga okretala tepsiju u ritmu. Ovo vrijeme se smatra “zlatnim dobom sevdalinke”.

  Dolaskom Austrougara 1878. godine saz zamjenjuje harmonika, a sevdalinke se sviraju po kafanama. Iz ovog vremena potiču i prvi tonski zapisi sevdalinki. Poznati romski pjevači i svirači su sevdalinku prenijeli po cijelom Balkanu.

  Nakon Drugog svjetskog rata i osnivanjem Radio Sarajeva prve zvijezde sevdalinke koje su ostavile trajni pečat su: Zaim Imamović, Safet Isović, Himzo Polovina, Beba Selimović, Zehra Deović, Nada Mamula i drugi.

  Devedesetih godina sevdalinka počinje da se kombinuje sa drugim muzičkim žanrovima i postaje prepoznatljiva u cijelom svijetu.

  Dvadesetprvi vijek i brzi način života su ugasili sevdah i sevdalinke u Bosni.

  Ali naša televzija, Sevdah TV i Facebook stranica Sevdah TV radi na tome da sevdalinka, kao naše najveće nematerijalno blago, ne bude nikad zaboravljena.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO