Shanahan odustao od kandidature za ministra odbrane

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan povukao je kandidaturu za prvog čovjeka Pentagona, izjavio je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Američki predsjednik je za novog vršioca dužnosti ministra odbrane imenovao dosadašnjeg državnog sekretara za vojsku Marka Espera.

Saopštenje američkog predsjednika uslijedilo je nedugo nakon objave lista “SAD danas” da je Federalni istražni biro /FBI/ pokrenuo istragu o nasilju u porodici iz 2010. godine u koje su uključeni Shanahan i njegova tadašnja supruga.

Shanahan je u pismu ostavke istakao da je šteta što je bolna i veoma lična porodična situacija iskopana iz prošlosti i predstavljena na nepotpun i obmanjujući način tokom njegove kandidature.

Američki list je pisao kako su Shanahan i njegova bivša supruga optužili jedno drugo za fizičko nasilje. Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane negirao je podatak da je on udario svoju tadašnju suprugu.

Shanahan je rekao da vjeruje da bi nastavak njegove kandidature imao za posljedicu to da njegova djeca ponovo prožive taj traumatičan dio života, jer bi im to sve ponovo otvorilo rane koje su jedva zaliječene i da mu je sigurnost njegove djece najvažnija.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za “Fox News” da će Shanahanu posljednji dan na dužnosti biti petak, 21. jun.

Trump je prilikom objave dodao samo to da Shanahan odustaje od kandidature kako bi se mogao više posvetiti porodici.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU