Sindikat zatražio sastanak kod ministra Džindića, rudari će rasplet čekati na pogonima RMU Zenica

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev Ministarstvu industrije, energije i rudarstva FBiH da za sutra sazove sastanak svih aktera koji mogu pomoći u deblokadi računa Zavisnog društva Rudnici mrkog ulja Zenica, potvrdio je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica.

Sastanku bi, napominje Avdić, osim resornog ministra Nermin Džindića, menadžmenta vladajućeg društva Elektroprivreda BiH i ZD RMU Zenica, trebao prisustvovati i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Krovni sindikat traži da se što hitnije sazove taj sastanak i riješi problem. Mi smo, neovisno o tome da li će sutra biti ili neće biti te kada će biti održan sastanak, pozvali sve rudare da se sutra ujutro, u 7.00 sati, radi prozivke i evidencije odazovu u svoje pogone.

Čekat ćemo ishod sastanka, ali nećemo obnoviti proizvodnju. Proizvodnju ćemo obnoviti tek nakon što dobijemo informaciju da je sastanak održan, da je dogovor postignut te da je deblokiran račun preduzeća i uplaćena nam plaća za februar te topli obrok za mjesec januar- ističe Avdić.

Zenički rudari su u radnički neposluh stupili još 24. marta, kada su odbili sići u jamske pogone “Raspotočje” i “Stara jama”, a od ponedjeljka, 27. marta, do četvrtka navečer, 15-ak članova Sindikalnog odbora ZD RMU Zenica štrajkalo je i glađu u prostorijama tog sindikata u Domu rudara.

U utorak, 28. marta, održan je i prvi protest pred zgradom ZD RMU Zenica te Gradskom upravom Grada Zenica, koja je sredinom marta, zbog neisplaćenog duga u iznosu od oko 3.000.000 KM za zatezne kamate za ukinutu naknadu za komunalnog-građevinsko zemljište, ponovo blokirala račun tog preduzeća.

U srijedu, 29. marta, u jednosatni štrajk upozorenja bili su stupili i rudari preostalih šest rudnika ugljena iz Koncerna EPBiH, a u četvrtak je održan i drugi štrajk pred zgradom Uprave ZD RMU Zenica te Gradske uprave Grada Zenica, na koji su, kao i u utorak, došli te im podršku davali komorati iz preostalih šest rudnika Koncerna EPBiH.

Rudari su se tog dana obratili i na sjednici Gradskog vijeća Zenica, koje je jednoglasno dalo podršku hitnom rješavanju njihovog problema te deblokadi računa, kao i da se tri strane- EPBiH, RMU Zenica i Gradska uprava Zenica, u narednih 30 dana dogovore oko uslova sporazuma za otplatu pomenutog duga na rate.

Međutim, zbog činjenice da se gradonačelnik Kasumović, koji je navodno bio na godišnjem, kao ni njegovi saradnici koje je ovlastio da ga mijenjaju, nisu oglasili te izrazili spremnost da postupe po zaključcima Gradskog vijeća Zenica, rudari su u noći sa četvrtka na petak prenoćili na Trgu BiH, ispred zgrade Gradske uprave Zenica.

U petak su privremeno, u periodu od oko 11 – 16.30 sati, a nakon što su probili i policijski kordon, blokirali magistralni put M-17 te protestirali na raskrsnici ispred kuće zeničkog gradonačelnika Kasumovića u naselju Perin Han. U poslijepodnevnim satima, kada je postalo jasno da se račun više neće moći deblokirati prije ponedjeljka, prihvatili poziv Sindikata da se raziđu te dane vikenda provedu kod svojih kuća.

Samo su se članovi Sindikalnog odbora ZD RMU Zenica sa protesta vratili te dane vikenda proveli u Domu rudara, ali su najavili da će nove proteste organizirati već početkom naredne sedmice.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU