-0.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

SIPA bogatija za deset mlađih inspektora

Promocija deset polaznika temeljne policijske obuke II. razine za stjecanje čina “mlađi inspektor” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upriličena je u srijedu u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar (AEPTM).

Ravnatelj AEPTM-a Marko Vujević istaknuo je kako nije mala stvar prihvatiti se ovako odgovornog i časnog posla.

  • Mi u Agenciji stvorili smo sve uvjete kako bi se ovim mladim ljudima mogla pružiti što bolja izobrazba te kako bi već sutra mogli primjenjivati u praksi sva znanja i vještine koje su ovdje stekli, te im želim uspješan rad – poručio je Vujević.

Kada je u pitanju izvođenje nastave, dodao je kako je i ta agencija imala problema zbog covida-19.

  • Imali smo kombinirani sustav izvođenja nastave, nešto smo radili izravno, nešto online, ali praktičnu i situacijsku nastavu odrađivali smo na samom terenu. Uspjeli smo naći mjeru da uspješno završimo ovaj ciklus, i čast i zadovoljstvo mi je što je ova generacija prva koja se školovala u novom kompleksu objekta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru – naveo je Vujević.

Ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum naglasio je kako će novi kadeti u utorak, 29. prosinca, položiti svečanu prisegu.

  • Nakon što polože svečanu zakletvu, kadeti će odrađivati pripravnički staž, a mi ćemo odrediti mentore koji će ih kroz taj proces voditi. Policijski posao je častan i human posao, ali u isto vrijeme vrlo odgovoran i stresan, zato nosite svoju značku onako kako to priliči policijskom službeniku i ovlaštenoj službenoj osobi – poručio je Ćulum novim kadetima SIPA-e.

Ovo je 12. generacija koja je u AEPTM-u pohađala obuku za čin “mlađi inspektor”, a nastavni plan i program realiziran je kroz 17 predmeta, odnosno 745 nastavnih i radnih sati, podijeljenih u dvije faze koje čine teoretska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava.

Što se tiče predmeta, temeljna policijska obuka II. razine za kadete SIPA-e obuhvaća policijske poslove i ovlaštenja, zatim rukovanje naoružanjem i vještinu gađanja, kriminalističku taktiku, tehniku i metodiku, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesnu kulturu i prvu pomoć, kriminalističku psihologiju, ustavno uređenje i sustav državne uprave, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatiku i komunikacije, engleski jezik te kriminalističke istrage.

Opći uspjeh ove generacije je vrlo dobar, a za kadeta generacije Nastavničko vijeće AEPTM-a proglasilo je Petra Đukića.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU