Sjednica VSTV-a BiH/ Izbor novog rukovodstva u fokusu

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 10. i 11. februara redovnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo tog regulatornog tijela, potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Naime, izbor predsjednika i potpredsjednika VSTV-a BiH uvršteno je u dnevni red dvodnevnog zasjedanja, a pitanje izbora novog predsjedništva VSTV-a otvoreno je nakon ostavke bivšeg predsjednika Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o realizaciji Programa rada VSTV BiH za 2020. godinu, te usvajanje Poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika VSTV-a BiH.

Planirano je da članovi VSTV-a razmatraju Izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za 2020. godinu, kao i novo Uputstvo za anonimizaciju sudskih odluka.

Također, planirana je i nominacija zamjenskog člana VSTV-a BiH u sastav Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Projekt “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” – IPA 2019).

U segmentu imenovanja predviđeno je utvrđivanje prijedloga kandidata za Ustavni sud FBiH, te utvrđivanje prijedloga kandidata za poziciju predsjednika Ustavnog suda RS.

Istovremeno, trebalo bi pristupiti i formiranju Radne grupe za unapređenje poslovnih procesa u sudovima (Projekt unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja – ICEA III).

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU