11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Skandal sa Facebookom: Podatke svih nas možete kupiti za 500 eura

Pročitajte

Lični podaci više od 250 miliona korisnika društvene mreže Facebook na internetu su ponuđeni za samo 500 eura, potvrdila je Cyble kompanija za zaštitu sigurnosti računara.

Kompanija Cyble izdala je upozorenje da se lični podaci oko 267 miliona korisnika društvene mreže Facebook dostupno za kupovinu na internetu za samo 500 eura.

Prve pretpostavke su da podaci nisu direktno ukradeni od Facebook kompanije, već da su hakeri do ovih podataka došli uz pomoć “treće strane” koja ima sigurnosni propust ili još nije otkrila hakerski napad na svoje podatke.

Podaci koji su se nudili za prodaju na internetu obuhvataju e-mail adrese korisnika, ime i prezime, telefonski broj, lokaciju. Riječ je o stvarnim podacima koje je moguće proveriti upisivanjem e-mail adrese na njihovoj platformi AmIBreached.com.

Oni korisnici koji se pronađu u Cyble bazi podataka trebalo bi da odmah promjene svoju lozinku za pristup Facebook i e-mail servisu.

Istovremeno, iz Facebook kompanije su istaknuli kako istražuju cijeli slučaj, ali i da vjeruju kako se radi o podacima koji su prošle godine ukradeni sa jednog internet foruma. Navodno su prikupljeni prije nekoliko godina, prije nego što je Facebook uveo određene promene kako bi bolje zaštitio lične podatke korisnika.

Podijeli sa prijateljima:

Više s weba

NA KANALU 6 / EKT produkcija predstavlja film „R.I.P Ivica Valenta – Bulaja“

EKT produkcija predstavlja film „R.I.P Ivica Valenta - Bulaja“ čiji su autori Stjepan Lozić, Ibrahim Osmanagić – Kibri i...

Možda vas zanima i ovo