SLANE ILI SLATKE, BIRAJTE PO ŽELJI: Recept za najmekše kiflice

Brzo su gotove i jednostavne za pripremu, a oduševiće ukućane.

Ove kiflice možete praviti i u slatkoj ili slanoj verziji, a svidjeće vam se i prazne.

Punite ih mermeladom, sirom i šunkom ili svježim sirom.

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • 1 dl ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 1 jogurt
  • kockica svježeg kvasca
  • kašika šećera

Priprema:

Kvasac izmrvite i pomiješajte sa šećerom i toplim mlijekom, te ostavite desetak minuta.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i soli, pa dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto.

Ostavite tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da se diže oko 30 minuta.

Razvaljajte i sjeckajte male trouglove, pa umotajte u kiflice.

U ovoj fazi pripreme možete puniti kiflice nadjevom po želji, piše Dnevno.hr.

Poslažite ih na lim za pečenje, ali gledajte da budu razmaknute jedna od druge jer će tokom pečenja da narastu.

Premažite ih žumancetom pomiješanim sa kašikom mlijeka, pa pospite susamom.

Pecite na 200 Celzijusa oko 25 minuta u zavisnosti o veličine kiflica.

Gotove su kad dobiju zlatnožutu boju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU