Slovenija i službeno uputila zahtjev za bezuvjetni kandidatski status BiH

Slovenija je i službeno uputila Vijeću Europske unije zahtjev za bezuvjetni kandidatski status Bosni i Hercegovini.

Nisu Slovenci usamljeni na ovom planu, a nismo ni mi. Potpora je stigla iz mnogih drugih zemalja članica. No, da se ne zavaravamo, i ako dobijemo ovaj dugoželjeni status zahvaljujući trenutačnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji na Starom kontinentu, pred našom zemljom je još dug put do statusa članice Europske unije.

Slovenski politički vrh se zauzeo za našu zemlju u Evropskoj uniji. Smatraju da trebamo dobiti to zeleno svjetlo u vidu kandidatskog statusa i ohrabrenje na našem evropskom putu.

“Moramo učiniti sve da bi proces proširenja bio kredibilna politika. Svi napori Evropske unije usmjereni su ka započinjanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, liberalizacije viznog režima za Kosovo i statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu. Time ćemo dati dodatni podsticaj procesu proširenja na Zapadni Balkan”, kazala je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

I Pahorov prijedlog ima uslove. Pristupni pregovori tek kada BiH usvoji zakone sadržane u političkom sporazumu, koji su bosanskohercegovačke političke stranke postigle na briselskim razgovorima prije sedam dana. To su Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o javnoj nabavci. Usvajanjem ovih zakona otvorit će se naš daljnji evropski put, koji podrazumijeva otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje obuhvata pravdu i temeljna prava, te poglavlja 24 pod nazivom Pravda, sloboda i sigurnost. Zahtjevu Slovenije pridružila se i Austrija, a podržali su ga i mnogi drugi evropski zvaničnici.

“Imamo odgovornost ne samo prema našim partnerima u Ukrajini i Moldaviji, već i prema Bosni i Hercegovini, Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana”, istakao je ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg.

“Hrvatska ne može nikako dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandida. Ako im sada ne damo status kandidata, onda ih praktički ne percipiramo kao državu. BiH je zemlja u kojoj “nema oružja, nema rata, nema teritorijalnih sporova” pa bi nedavanje statusa kandidata BiH u ovoj situaciji “nalikovalo sadizmu””, naveo je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

“Imala sam sastanak s predsjednikom Slovenije. Oboje snažno podržavamo proširenje Evropske unije. Također, slažemo se da se treba otvoriti evropski put i za Bosnu i Hercegovinu”, istakla je predsjednica Mađarske Katalin Novak.

U svjetlu podrške iz Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Austrije te Poljske, možemo se nadati pozitivnom ishodu samita lidera Evropske unije koji je zakazan za četvrtak i petak, a na kojem će se raspravljati o zahtjevu Slovenije. Analitičari smatraju da imamo dobre šanse da dobijemo kandidatski status, ali nisu optimistični za zeleno svjetlo za ubrzanje procesa pristupanja Uniji za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i liberalizaciju viznog režima za Kosovo. (federalna.ba)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU