SLUČAJ ‘RESPIRATORI’/ Istražna komisija traži detaljne podatke o nabavci respiratora i pokretne bolnice

Za predsjedavajućeg Privremene istražne komisije izabran je Damir Arnaut, a za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je Dragan Mektić

Izborom predsjedavajućeg i prvog zamjenika predsjedavajućeg danas je konstituirana Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Za predsjedavajućeg Privremene istražne komisije izabran je Damir Arnaut, a za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je Dragan Mektić.

Komisija je usvojila Zaključak da će, do izbora drugog zamjenika predsjedavajućeg, nastaviti sa radom u skladu sa članom 188. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH formirana je na osnovu zaključka sa druge hitne sjednice Predstavničkog doma, na kojoj su poslanici raspravljali su o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Na osnovu usvojenog zaključka, cilj Privremene istražne komisije bit će da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Prema usvojenom zaključku Predstavničkog doma, Privremena istražna komisija ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovog cilja, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom.

Na konstituirajućoj sjednici Privremena istražna komisija Predstavničkog doma usvojila je i zaključak koji glasi: “Obzirom na veliku pažnju javnosti i pravosudnih institucija izazvanu dešavanjima oko nabavke respiratora u Federaciji BiH i pokretne bolnice u Republici Srpskoj, tražimo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da nam dostavi detaljne podatke za ove i sve ostale izdate dozvole za interventne nabavke lijekova i medicinskih sredstva u periodu od 15. marta do danas sa pojedinačnim iznosima, nazivima dobavljača i opreme, te krajnjim korisnicima i drugim dostupnim podacima.”

Na osmoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH u Privremenu istražnu komisiju Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH potvrđeno je imenovanje članova ove komisije: Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković – Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU