TTU Energetik i RMU Banovići: Uskoro završetak prvih velikih projekata

Nakon što je uspješno završena poslovna 2018. godina i ostvaren prihod od 146 miliona KM te ostvarena proizvodnja od 1,5 miliona tona uglja, Rudnici Mrkog uglja Banovići do kraja godine namjeravaju završiti projekat koji su započeli sa Tvornicom transportnih uređaja Energetik Tuzla. Upravo ova firma prošla je trnovit put od stečaja do respektabilne tvornidice koja posluje s rudnicima u cijeloj BiH, ali i Evropi. Tako su rudnici nakon još jedne uspješno završene godine zaključili da se ulaganja u proizvodne sisteme itekako isplate, te da će tim tempom nastaviti i dalje. Nova oprema, novi, bolji uslovi za radnike, poručuju iz Banovićkog rudnika.

“Stigli su kombajni za podzemnu ekspolataciju, započinje se izrada novog iskopa za podzemnu eksploataciju sa moćnijim tranpsortom gdje bi mogli izvući negdje oko miliion tona uglja iz podzemne ekspoatacije minimalno. Tako da zaista u ove tri godine žće biti puno posla i investicija tako da bi 2022. mi već bili sposobni da prouizvedemo puno veće količine uglja, ono što smo planirali za TE Banoviće, TE Tuzla, Sodu u Lukavcu i Aluminu u Zvorniku.”, kazao je Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

A za proizvodnju i transport uglja Rudniku su potrebni visokokvalitetni transportni sistemi koje izrađuje TTU Energetik. Višegodišnjim partnerima ovo je jedan od prvih projekata koji će uskoro biti i okončan.

“Uspjeli su ugovoriti sa nama transportni sistem u dužini od 3,4 km. Radi se o transportnom sistemu koji ima jako, jako velike snage pogona 9×800 kw su samo reduktori u tom pogonu sa tri stanice. Moram naglasiti da je to kompletna proizvodnja TTU Energetika. TTU Energetik je tu opremu projektovao, proizveo i montirao. Trenutni stepen realizacije tog ugovora je 90 posto.”, dodao je Almir Zulić, direktor TTU Energetik Tuzla.

Izvođači radova završavaju projekat nadvožnjaka preko kojega će prelaziti transportni sistem kojeg izrađuje TTU Energetik, a do kraja decembra očekuje se i finalizacija projekta. Ponovno pokretanje proizvodnje u TTU-u pokazalo se dobrim potezom EP BiH i RMU Banovići jer već više od dvije godine TTU Energetik uspijeva ispratiti potrebe svojih osnivača.

“Mi trenutno radimo proizvodnju drobiličnih postrojenja. Radi se o dvije drobilice koje imaju velike kapacitete. Kapacitet drobljenja materijala je 2250t/h a sve to što se izdrobi na tim drobilicima transportnim sistemom se prevozi sa jedne na drugu lokaciju.”, istakao je Almir Zulić, direktor TTU Energetik Tuzla.

Uskoro će biti završen i ovaj projekat vrijedan devet miliona KM. Za izradu transportnih sistema i uređaja ukupno će biti uloženo 50 miliona KM koje će za potrebe Rudnika mrkog uglja Banovići izraditi Konzorcij kojeg čine domaće i inostrane kompanije.

slonrtv

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU