13 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

Srbija uvela doživotni zatvor za silovatelje i ubice djece

Skupština Srbije usvojila u utorak izmjene i dopune Kaznenog zakona kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uvjetnog otpusta za silovatelje i ubojice djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Te su izmjene dio inicijative Fondacije “Tijana Jurić” koju je potpisima podržalo 160.000 građana Srbije.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo nakon svirepog ubojstva njegove maloljetne kćeri.

Usvojenim izmjenama ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža kaznena djela.

Ta kazna predviđena je za djela ubojstva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela je predviđeno da osuđenik na doživotni zatvor može uvjetno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj s ubojicama i silovateljima djece i trudnica i nemoćnih osoba, javlja Beta.

- Oglašavanje - srbija uvela doživotni zatvor za silovatelje i ubice djece

(FENA) C.K.

- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima