Srednjoškolac si? Prijavi se na projekt “Lideri pomirenja”

Neformalna grupa “PERSPEKTIVA” provodi projekat pod nazivom “Lideri pomirenja”. Glavni cilj projekta jeste osvijestiti 30 mladih, članova ciljne grupe, o važnosti komunikacije, kritičkog promišljanja, tolerancije i obrazovanja u procesu izgradnje i očuvanju mira te ih edukovati na date teme kako bi izbjegli sukobe i bili akteri promocije mira u svojim zajednicama.

Projekat obuhvata tri aktivnosti:
1.) Istraživanje stavova ciljne grupe
Cilj aktivnosti je provođenje istraživanja mišljenja srednjoškolaca od I – III rezreda iz deset navedenih zajednica. Anketa će analizirati stavove mladih o sigurnosti, trenutnoj političkoj situaciji, uticaju religije na pomirenje, položaj manjina u zajednici, mišljenja o obrazovnom sistemu, segregaciji u zajednici te planu za budućnost, to jeste da li mladi namjeravaju odseliti iz BiH. Iz svake zajednice ćemo uključiti od 20-50 učesnika u istraživanje/anketiranju.

2.) Edukacija/trening za lidere pomirenja
Aktivnost podrazumijava proces organizacije i implementacije petodnevne edukacije u Visokom za 30 učesnika.
Aktivnost će doprinjeti stvaranju prostora pogodnog za širenje mira. Provođenjem aktivnosti 30 mladih koji dolaze iz zajednica navedenih u opisu ciljne grupe će biti osvješteno o važnosti komunikacije, kritičkog promišljanja, tolerancije i obrazovanja u procesu izgradnje i očuvanju mira.
Učesnici edukacije će prepoznati međureligijski i međuetnički suživot koji vlada u gradu Visokom kroz historiju.
Zahvaljujući petodnevnoj edukaciji umrežiti ćemo 30-50 mladih različite etničke i religijske pripadnosti koji će i nakon edukacije kominicirati i pozitivno promovisati pomirenje u svojoj zajednici, kao i raditi na povećanju tolerancije među svojim vršnjacima.

3.) Promotivna kampanja „Let’s make Up“
Tokom edukacije učesnici, dio njih, će imati priliku da gostuju u specijalnoj Emisiji RTV Visoko koja će imati poseban osvrt na edukaciju, mišljenja mladih i prepreke na koje nailazimo prilikom pomirenja. Ključna aktivnost jeste sama promocija i težnja na promociji „Mojih 10 koraka do pomirenja“ do kojih zajednički dođemo sa učesnicima i edukatorima.

Aktivnost će pozitivno promovisati pomirenje putem društvenih mreža i medija. Tako ohrabrujući mlade da učine prvi korak i bez predrasuda započnu procese pomirenja i međureligijskog i međuetničkog dijeloga u svojim zajednicama.

SELEKCIJA UČESNIKA
Selekcija učesnika biti će izvršena u dva kruga.
U prvom krugu primiti ćemo 50 mladih iz navedenih zajednica. Isti će imati zadatak da učestuvu u prvoj aktivnosti projekta. Potom ćemo izvršiti selekciju 25 najaktivnijih učesnika koji će učestovati u drugoj i trećoj aktivnosti projekata, i imati priliku družiti se sa nama u Visokom.

Projekat “Lideri pomirenja” podržan je od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA)

Detalje saznaj OVDJE.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU