Šta se dešava u Saudijskoj Arabiji: Uhapšena tri člana kraljevske porodice

Tri starija člana kraljevske porodice Saudijske Arabije, uključujući i kraljevog brata uhapšeni su iz, do sada, nepoznatih razloga. Druga dva uhapšena muškarca bili su, također, među najuticajnijim ličnostima kraljevstva.

Smatra se da su hapšenja povezana s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Privođenje je izvršeno u petak rano ujutru. Trojica muškaraca koji su uhapšeni su kraljev mlađi brat princ Ahmed bin Abdulaziz, bivši prijestolonasljednik Mohammed bin Najef i kraljev rođak princ Navaf bin Najef.

Mohammed bin Najef bio je ministar unutrašnjih poslova sve dok ga 2017. godine Mohamed Bin Salman nije smijenio i stavio u kućni pritvor.

Mohamed bin Salman smatra se vladarom kraljevstva, nakon što ga je 2016. godine njegov otac imenovao za prijestolonasljednika, piše BBC, a prenose Nezavisne. Princ Ahmed bin Abdulaziz jedan je od posljednjih preživjelih sinova utemeljitelja zemlje, kralja Abdelaziza, i nadaleko cijenjen među starijim članovima kraljevske porodice.

Drugi stariji princ Mohamed bin Najef bio je sljedeći na redu za prijesto prije nego što je iznenada smijenjen prije tri godine. Prije toga bio je ministar unutrašnjih poslova.

Iz kraljevsta nisu niti potvrdili niti demantovali ovu informaciju, ali afere u saudijskom kraljevstvu često su obavijene velom tajni.
Ako se ova informacija pokaže tačnom ovaj potez je način da moćni prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman učvrsti svoju poziciju.

Iako je Mohamed bin Salman dobio međunarodnu pohvalu 2016. godine kada je obećao niz ekonomskih i socijalnih reformi duboko konzervativnoj zemlji, u posljednje vrijeme upetljan je u niz skandala, uključujući i ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu 2018. godine.

Podsjećamo i 2017. godine desetak osoba bliskih kraljevstvu, ministri i poslovni ljudi bili su zatvoreni u hotelu Ric-Karlton u Rijadu nakon što je prijestolonasljednik naredio njihova hapšenja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU