Šteta od privrednog kriminala u RS-u 221 milion KM, prijavljeno 557 izvršilaca

U Republici Srpskoj (RS) je tokom prošle godine otkriveno 680 slučajeva privrednog kriminala, a pričinjena materijalna štete nastala izvršenjem tih krivičnih djela iznosi 221.492.815 KM, dok su izvršioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 227.468.126 KM.

Tužilaštvima je podneseno 386 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima i prijavljeno je 557 izvršilaca.

Iz entitetske policije tvrde da je akcenat u radu u toj oblasti bio na otkrivanju složenijih krivičnih djela privrednog kriminaliteta i s pričinjenom većom materijalnom štetom.

U 2017. godini pričinjena materijalna šteta je iznosila 97.834.400 KM, a stečena protivpravna imovinska korist 86.476.000 KM.

Najbrojnija krivična djela privrednog kriminala su: zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pronevjera, nedozvoljena trgovina, nesavjestan rad u službi i druga.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a navode da su u okviru operativne akcije „Silva“, realizovane tokom 2018. i prva četiri mjeseca ove godine, podnijeli sedam dopuna izvještaja protiv 19 lica, za počinjena krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, pustošenje šuma, krađa, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, neprijavljivanje krivičnog djela, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, trgovina uticajem, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje znakova za obilježavanje roba, mjera i tegova, utaja poreza i nedozvoljena trgovina.

U Izvještaju o radu MUPRS-a za 2018. godinu, navedeni su najznačajniji predmeti („Birač“ Zvornik, „Promtes“ Teslić, „Drvolik“ Rogatica, „Fabrika šećera Bijeljina“, „HHH“ Pale, i drugi), kada je u pitanju otkrivanje krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

Dodaju i da je u periodu januar – april ove godine otkriveno 170 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za 34,1 posto posto manje u odnosu na isti period lani.

-Od ukupnog broja njih 44,7 posto posto su krivična djela koja imaju obilježja korupcije. Aktivnosti u borbi protiv korupcije su bile usmjerene na različite društvene oblasti, tako da se među prijavljenim licima nalaze odgovorna lica privatnih, državnih i mješovitih društava, zaposlenih u javnim preduzećima, bankama, i drugim organima i institucijama – istakli su u izvještaju entitetske policije.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU