Stotine hiljada protestanata na ulicama najvećih američkih gradova

Uglavnom mirni protesti sa hiljadama sudionika događali su se na ulicama New Yorka, Los Angelesa, Philadelphije, Washingtona, Atlante, San Francisca, Seattlea i drugih gradova.

Više stotina hiljada protestanata okupilo se u srijedu na ulicama najvećih američkih gradova zahtijevajući pravdu za ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda tokom hapšenja u Minneapolisu, kao i za ostale afroameričke žrtve policijske brutalnosti.

Uglavnom mirni protesti sa hiljadama sudionika događali su se na ulicama New Yorka, Los Angelesa, Philadelphije, Washingtona, Atlante, San Francisca, Seattlea i drugih gradova.

U većini američkih gradova policija nije morala intervenirati

U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga, ali najmanje jedan policajac je ozlijeđen u sukobu s prosvjednicima u New Yorku. Do sukoba je došlo kad su policajci spriječili prosvjednicima napredovanje ulicama Brooklyna, a manja skupina koja se izdvojila je okružila policijski auto.

Prema izvještaju CNN-a, tada je došlo do sukoba nakon kojeg je nekolicina prosvjednika privedena.

Smirivanje zahvaljujući drugačijem pristupu policije

Smirivanje situacije na ulicama američkih gradova mnogi pripisuju drugačijem pristupu policijskih snaga. Primjerice, u New Yorku su protestantima počeli dopuštati da ostanu na ulicama i iza vremena kad na snagu stupa proglašeni policijski sat.

“Naša poruka je došla do protestanata”, izjavio je poručnik Kevin Knapp iz Policijske uprave u Atlanti te dodao kako policija podržava 99 posto protestanata koji mirno prosvjeduju, a da probleme stvara manjina.

“Svjesni smo da mora doći do sistemske promjene. No suprotna strana mora i nas razumjeti”, zaključio je Knapp, čija su šestorica kolega privedena pod optužbom za prekoračenje ovlasti i pretjeranu primjenu sile protiv dvije osobe koje su poslije identificirane kao studenti.

U Washingtonu je policajcima u održavanju reda i mira pomagala Nacionalna garda. (Hina)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU