5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Studenti tehničkih fakulteta iz zemlje i regiona kreirali IoT rješenje ‘GoTaxi’

Polaznici četrnaeste LANACO ljetne stručne prakse, pod mentorstvom zaposlenih u toj kompaniji, danas su u prostorijama LANACO Tehnološkog centra u Banjoj Luci prezentirali IoT rješenje pod nazivom “GoTaxi”

Deset studenata tehničkih fakulteta iz zemlje i regiona u periodu od četiri sedmice radili su na IoT rješenju.

Zahvaljujući tom mobilnom i web rješenju, znatno se olakšava vođenje evidencije taksi službi, omogućava jednostavnije korištenje taksi usluga, a donose se i brojni benefiti široj društvenoj zajednici.

  • Kada se mladi ljudi, sa strasti prema aktuelnim i savremenim tehnologijama spoje, oni stvaraju nevjerovatna rješenja. Veoma je važno mentorstvo, transfer znanja i stvaranje timskog rada na početku profesionalne karijere svakog mladog čovjeka – istakao je jedan od mentora ovogodišnje ljetne stručne prakse, Momčilo Amović.

Jedan od polaznika ovogodišnje LANACO ljetne prakse je i Matija Votipka, student četvrte godine Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina.

  • Najveći razlog zbog kog sam se prijavio na ovu praksu je rad na realnoj aplikaciji koja će se koristiti u budućnosti. Mali broj IT kompanija na praksi zapravo radi na aplikaciji koja će imati svrhu i koja će rješavati realne problem. Ovo iskustvo je za mene od ogromnog značaja, pošto smo radili na popularnim tehnologijama koje su u ekspanziji i koje će se u budućnosti još više koristiti – poručio je Votipka.
  Schneider Electric najavio Easy UPS 3M trofazni UPS sa internim baterijskim modulima

LANACO organizovanjem stručnih praksi i stipendiranjem studenata tehničkih fakulteta, podržava mlade ljude da uz pomoć mentora rade na izradi inovativnih rješenja.

Koordinator ovogodišnje stručne prakse Teodora Vujasin ističe da zahvaljujući toj praksi studenti za vrijeme školovanja postaju dio svijeta visoke tehnologije i imaju jasnu viziju šta znači raditi u IT sektoru.

  • Na pripremi programa za studente se intenzivno radi tokom cijele godine, te cjelokupan proces obuhvata kreiranje sadržaja prakse, oglašavanje i selekciju najadekvatnijih kandidata, te samu pripremu mentora i praktikanata za kreiranje aplikacije – poručila je Vujasin.

Prezentaciju “GoTaxi” rješenja, prisustvom su podržali i predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, kao i predstavnici akademske zajednice.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU