10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Stvari koje svako ko se bavi rekreativnim planinarenjem treba da zna

Svako ko ima i malo avanturističkog duha u sebi tragaće za stazama u svom neposrednom okruženju i okolini prolazeći kroz koje se može povezati kako sa prirodom tako i sa samim sobom.

A svaka šetnja i upoznavanje prirode i okolnih mesta bolje je kada za to imate dobro društvo i kada ste za taj izazov dobro pripremljeni.

Prva asocijacija na nekoga ko voli da na ovaj način provodi svoje slobodno vreme je nošenje ruksaka za planinarenje koji sadrži sve potrebne i neophodne stvari, eventualno štapovi, flašice sa vodom i puno osmeha i zabave.

Osim toga da bi se neko upustio u ovaj vid avanture mora imati plan, dobru energiju, volju, osnovno znanje i da nikada ne ide sam.

Razlikuju se dva osnovna pojma u tom smislu. Prvi se odnosi na hiking i podrazumeva pešačenja poznatim predelima i uređenim stazama gde se može osigurati i smeštaj, odnosno oko mesta na kojem je planirano prenoćište. Sa druge strane postoji i ono što je nazvano trekking koje se odnosi na višednevna pešačenja u planinskim predelima i za njega je potrebno više opreme u odnosu na hiking.

Treba voditi računa o kondiciji, hidrataciji i ishrani

Da bi ste mogli da odgovorite na sve izazove koji vas čekaju na ovom putu najvažnije od svega je da vodite računa o sebi. Kroz brigu o svom zdravlju, kondiciji, ispijanju dovoljne količine vode (preporučeno je da se unese čak do 3 litra tečnosti, konretno vode) i unosa dovoljne količine energije kroz adekvatnu hranu, osiguravate da uživate u svakom trenutku na ovom putu i da se na kraju dana osećate dobro.

Što se kondicije tiče preporučuje se lagana priprema pre većih uspona i to u vidu šetnji, a svaki naredni put treba povećati broj pređenih kilometara. Sa tim ide i pravilan unos vode i hidratacije organizma uz pravljenje pravovremenih pauza tokom trajanja hikinga. A na kraju dana preporučuju se da se urade lagane i standardne vežbe istezanja  koje pomažu bržem oporavku mišića od napora.

Zatim treba odmoriti dovoljno kako bi dozvolili organizmu i mišićima da odmore, a ujedno i duši da upije sve lepote prirode, utiske i uspomene nastale tog dana.

U svom ruksaku za planinaranje uvek treba imati dovoljnu količinu vode kao i nekoliko osnovnih namernica. Tada je posebno važno unositi dovoljnu količinu masti i proteina. Tu uvek treba imati i grickalice koje sadrže proste šećere koji imaju ulogu da instant dignu energiju.

Nezaobilazni deo opreme predstavljaju ruksaci za planinarenje

Oprema koja se nosi razlikuje se od tipova šetnji i izazova na koji se kreće. Po tom pitanju treba se konsultovati za vodičem ili sa drugim iskusnijim ljudima iz grupe. Ali ono što im je svima zajedničko jeste posedovanje ruksaka za planinarenje u koji će se spakovati sve što je potrebno. Bilo gde da krenete i bez obzira na vreme koje tamo planirate da provedete biće vam potrebno nešto u šta ćete spakovate sve potrebne stvari.

Torbe ne dolaze u obzir jer zahtevaju da nam ruke budu okupirane što nije preporučljivo. Zato su čak i sportski rančevi dobra izbor . I danas ih je moguće naći na različitim prodajnim mestima i sa mnogo funkcija koje olakšavaju funkcionisanje.

Kada nađete savršeni komad ruksaka za sebe, olakšaćete sebi svaki sledeći hikig ili trekking na koji planirate da idete. Dobra organizacija stvari u ruksaku omogućava brzu reakciju i lako pronalaženje onoga što je potrebno.

Obratite pažnju da budu dovoljno udobni za nošenje jer ćete tokom celog dana morati da ga nosite na svojim leđima. Možete se posavetovati sa nekim iskusnijim ili sa prodavcem u radnjama šta bi to vama najviše odgovaralo i pitati ih za neku preporuku. Bez dobro ruksaka ne upuštajte se u avanture ovog tipa.

Šta je još potrebno od opreme da imate sa sobom?

Osim rančeva za planinaranje koji skoro da predstavljaju sinonim za svakoga ko se upušta u ove vrste avantura treba napomenuti šta to još čini preporučene delove opreme i šta je to preporučeno imati sa sobom u svakom trenutku.

Krenimo pre svega od odeće koja se preporučuje gde pravilo broj jedan glasi da ona treba da bude što laganija, odnosno da treba voditi računa o težini odeće i smanjiti je na minimum, jer sve to treba da nosite na svojim leđima. Nepromočive jakne i vetrootporne su najbolji izbor. Rezervna pamučna majica i čarape su takođe obavezne i one moraju naći svoje mesto u ruksacima. Uvek se preporučuje i posedovanje kape koje tokom hladnih dana čuvaju uši i glavu od vetrova koji na velikim visinama mogu biti snažni, ili kačketa koji tokom toplih letnjih dana predstavljaju zaštitu od sunca.

Naočare za sunce predstavljaju koristan deo opreme kao i trek štapovi koji se danas mogu naći po povoljnim cenama a koji imaju značajnu ulogu i olakšavaju kretanje u određenim fazama.

Svakako kod sebe treba imati i određene vrste lekova za svaki slučaj ili neke komade iz seta za prvu pomoć ako dođe do neke manje povrede.

Preporučeno je posedovanje fotoaparata koji će obeležiti sve najlepše trenutke, a koji je danas potupno zamenjen mobilnim telefonima koji mogu slika i snimati sve što želite.

Kako se postaje bloger čiji su sadržaji vezani za planinarenje?

Kako živimo u savremenom vremenu koje menja neke standardne i tradicionalne načine života i funkcionisanja tako tome treba i da se prilagođavamo. Danas je veoma popularan način komunikacije za širom publikom postao putem društvenih mreža i tako je stvoreno jedno poputno novo zanimanje karakteristično za vreme u kojem živimo – influenseri i blogeri.

Najčešće je reč o mladim ljudima koji tragaju sa sadržajima koji će njihovim vršnjacima i široj populaciji biti interesantni. I sve češća tema u javnosti i među njima jeste kako postati bloger. Čak možete naći mnoge savete i IT kursevi koji se upravo bave temom kako postati bloger i svoja lična iskustva i razmišljanja na adekvatan način deliti sa publikom.

Zabeležen je porast broja blogova o putovanjima generalno, a posebno kada govorimo o planinaranju. Proces nije mnogo drugačiji nego kada se postaje bloger u nekim drugim oblastima, ali zahteva konstantno edukovanje, putovanje, osmišljavanje i kreiranja sadržaja i na adekvatan način prenošenje iskustava.

A kako bi povećali broj pratilaca i posetioca na blogu, influenseri i blogeri spremni su da biraju ekstremnije rute za planinarenje za koje je neophodna dobra fizička priprema ali i adekvatna oprema. Dešava da pišu i o tome šta je sve potrebno da imate u svom ruksaku.  Snimaju i pišu o tom svom iskustvu i na taj način zarađuju poverenje ljudi koji ih prate i privlače pažnje deleći svoja iskustva i savete.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU