Ukoliko vam je nestalo ideja šta napraviti za vikend, a da je brzo i ukusno, ovo je dobar prijedlog za vas.
Zašto sezonu trešanja ne bi iskoristili za jedan preukusan i lagan kolač. Brzo se priprema, a ukus je nestvarno dobar, piše Blic.
Evo recepta:
Sastojci:
- 500 g trešanja
- 120 g margarina
- 300 g šećera
- 3 jaja
- 100 g mljevenih oraha
- 250 g brašna
- prašak za pecivo
- jedan limun
- malo mlijeka
- šećer u prahu
Priprema:
U jednu posudu umutite bjelanca u čvrst snijeg. U drugu posudu umutite žumanca, margarin i šećer, pa dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dodajte mlijeko i rendanu koricu limuna.
Sve dobro izmiješajte, pa dodajte snijeg od bjelanaca. Izlijte u pouljen pleh, od gore poredajte očišćene trešnje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.
Kada je pečeno izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Nakon toga pospite šećerom u prahu i poslužite.