“To je nevjerojatno ukusan kolač koji se priprema brzo i jednostavno, a njegov kremasto čokoladasti okus uvijek je provjeren izbor kad dolaze gosti jer ga baš svi obožavaju”, otkriva Recepttura…
“Fine kremaste slastice sigurno su mnogima od nas slaba točka, a ovaj Nutella kolač bez pečenja upravo je jedan od takvih slatkih zalogaja.
Ono što me kod njega posebno oduševilo je mekan, gotovo sladoledast okus, naravno kad je ova slastica dobro ohlađena i tek izvađena iz frižidera”, piše vješta kuharica Tanja na blogu Receptture i dodaje kako se taj nevjerojatno ukusan kolač brzo i jednostavno priprema.
Nije ni čudo da je među omiljenima na YouTube kanalu Receptture koja marljivo skuplja nove fanove; ima ih više od 55 hilajda.
Sastojci za Nutella kolač bez pečenja:
Podloga:
240 g mljevenog keksa
150 ml mlijeka
160 g maslaca ili margarina
95 g šećera
160 g čokolade za kuhanje
Krema:
380 g krem sira (primjerice abc sir)
60 g šećera u prahu
760 ml slatkog vrhnja
240 g Nutelle
Glazura:
200 ml slatkog vrhnja
200 g mliječne čokolade
Priprema:
- Prvo treba obložiti stijenke kalupa dimenzija 25×25 centimetara (ili nekog sličnih dimenzija) prozirnom folijom. Na dno kalupa staviti papir za pečenje.
- Zatim treba napraviti podlogu. U širu posudu na štednjaku sipati mlijeko, dodati narezani maslac ili margarin te ubaciti šećer. Miješati do vrenja da se šećer i maslac otope.
- Zatim u posudu dodati natrganu čokoladu za kuhanje i miješati na vatri da se čokolada otopi. Maknuti s vatre. Na kraju ubaciti mljeveni keks i sve dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa.
- Smjesu prebaciti u kalup te dobro utisnuti i izravnati (možete koristiti čašu, vadilicu za torte ili neki drugi predmet). Kalup staviti u frižider da se podloga stvrdnjava dok se radi krema.
- Za kremu mikserom dobro umutiti krem sir sa šećerom u prahu. U drugoj, većoj posudi umutiti slatko vrhnje u čvrsti šlag. U šlag dodati umućeni krem sir te mikserom opet sve sjediniti na najmanjoj brzini.
- Dobivenu kremu podijeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu staviti omekšalu Nutellu (sobne temperature) i sve dobro sjediniti mikserom. Izvaditi podlogu iz frižidera i na nju rasporediti bijelu kremu. Navući je do rubova i poravnati.
- Preko bijele kreme nanijeti tamnu kremu. I nju pažljivo navući do rubova i poravnati.
- Zatim treba izraditi glazuru. U posudu na štednjaku sipati slatko vrhnje i zagrijati do vrenja. Posudu zatim maknuti s vatre, ubaciti natrganu mliječnu čokoladu te miješati da se čokolada otopi.
- Oprezno sipati glazuru preko kolača i staviti u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja, a najbolje preko noći.