Sušenje šipka za čaj – kako očistiti i posušiti šipak

Sušenje šipka za čaj – prednosti čaja

Čaj od šipka bogat je antioksidansima koji sprječavaju starenje. Antioksidansi uklanjaju slobodne radikale iz tjelesnih stanica i sprječavaju ili smanjuju štetu uzrokovanu oksidacijom. Zbog svojih spojeva koji se bore protiv slobodnih radikala, također je zdrav za kožu, zbog čega mnogi ljudi se više interesiraju i odlučuju za sušenje šipka za čaj. Čaj od šipka pomaže u davanju velikog poticaja metabolizmu što dodatno pomaže u gubitku težine. To vam može pomoći da poboljšate potencijal pasivnog sagorijevanja masti, što znači da se svaki dan sagorijeva više kalorija.

Čaj od nara također može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila. Čaj također snižava razinu krvnog tlaka. Također, tvari s visokim sadržajem antioksidansa sprječavaju razne bolesti srca. Čaj od šipka pomaže povećati razinu kisika u našoj krvi. Zbog antioksidansa prisutnih u naru, on smanjuje kolesterol, bori se protiv slobodnih radikala i sprječava zgrušavanje krvi. Sve to u konačnici pomaže da krv slobodno teče i tako poboljša razinu kisika u vašem tijelu. Čaj ima antibakterijska i antigljivična svojstva koja sprječavaju nakupljanje plaka u ustima i također pomažu u borbi protiv infekcija i upala u ustima kao što su gingivitis i parodontitis. Kao što i sami vidite, čaj od šipka može itekako vam pomoći u raznim segmentima. Zato ćemo vam u nastavku kako možete sami započeti sušenje šipka za čaj uz naše korisne savjete i informacije.

Sušenje šipka za čaj – kako očistiti šipak

Kako biste mogli si napraviti domaći čaj od šipka, ponajprije trebate započeti sa sušenje šipka za čaj. Bitno je odabrati plod koji nije posve sazrio te je omekšao. Najbolje je odabrati one koji su bili ubrani u jeseni jer su tada puno slađi. Plodove koje ćete koristiti za sušenje šipka za čaj je potrebno dobro oprati i osušiti krpom. Kod svakog ploda trebate odrezati vrhove i izvaditi njegove sjemenke tako da ga otvorite uzdužno, jer sjemenke nisu jestive te mogu biti opasne po zdravlje.

Što se tiče čišćenja šipka, za sušenje šipka koji budete koristili za čaj, ne morate očistit šipak kako inače radite kada želite jesti sami šipak. Kod sušenja šipka, dovoljno je da šipak prepolovite ili ga cijelog stavite u pećnicu ili u dehidrator kada ga budete sušili. Neki će preporučiti da ga narežete na nekoliko dijelova kako biste ga lakše kasnije ga usitnili kada budete pripremali čaj od šipka.

Sušenje šipka za čaj – kako osušiti šipak

Za sušenje šipka za čaj možete koristiti ili pećnicu ili dehidrator, ovisno o tome što više preferirate, te koliko vremena imate, pošto u dehidratoru traje puno duže sušenje šipka za čaj, osim ako imate dehidrator koji imate ubrzani proces sušenja koji bi trajao oko 5 sati. Ukoliko koristite pećnicu, stavite plodove šipka na papir za pečenje i stavite u pećnicu na temperaturu od 40 do 50 stupnjeva Celzijeva.

Pecite oko 3 do 4 sata sve dok se šipak posve ne osuši. Kada se posve ohladilo, stavite šipak u papirnatu vrećicu i ostavite da se oni dodatno osuše još tjedan dana. Kada se posve ohladilo, stavite ih u procesor hrane i pulsirajte nekoliko puta dok se ne usitni malo. Provjerite da nema nekih sitnih dlačica koje mogu biti ostale od šipka i nakon toga stavite ih u staklenku. Kako biste napravili čaj od šipka koji ste sami napravili, stavite jednu jušnu žlicu šipka u šalicu, prelijte s vrelom vodom i ostavite tako oko 5 minuta, zatim procijedite i možete dodati šećer ili med u to. Uživajte!

Tagovi:

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU