Sušenjem veša na radijatoru možemo ugroziti zdravlje

Mnogi od nas praktično koriste grijanje stanova zimi, pa rublje sušimo u stanu ili na samom radijatoru. No, istraživanja su pokazala da to baš i nije najbolja ideja jer tako možemo ugroziti svoje zdravlje.

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojeg dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena te samim tim pojave alergija.

Stručnjaci kažu da pokraj radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom zrak toliko isušuje, a to negativno utječe na sluznice dišnih organa koje postaje toliko suhe da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija, piše Tanjug.

Također se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava razinu vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Unatoč upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija provedena. Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale su vlagu, grinje, što pokazuje da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcije dišnih organa su brojni – kašljanje, kronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU