Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze

Danas se obilježava Svjetski dan multiple skleroze kako bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon dijagnostikovanja bolesti jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za pacijente.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou koji učestvovanjem u događajima i aktivnostima podižu svijest o multiple sklerozi kao globalnom problemu.

Multipla skleroza (MS) je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca.

Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stepena sjeverne geografske širine, što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom vitamina D, a vrlo je rijetka u tropskim krajevima i na Dalekom istoku. U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan (skandiran) govor, pojava spasticiteta, mentalni poremećaji i depresivne tegobe.

Kako bi se kontinuirano unapređivale zdravstvene, ali i ostale politike za osobe oboljele od ove bolesti, potrebni su prije svega točni podaci o njezinoj učestalosti.

Od 27. svibnja 2009. godine se, na inicijativu organizacije MSIF (engl. Multiple Sclerosis International Federation), u svijetu obilježava Svjetski dan multiple skleroze, kako bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijente.

Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU