2 C
Sarajevo
Subota, 4 veljače, 2023

Svjetski je dan plesa, plešite, budite pozitivni

U povodu Svjetskog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, Plesni studio “Mo Stars” održat će online trening te na svojim Facbook i Instagram profilima objaviti arhivske snimke i tako ukazati na važnost plesa u društvu.

Svjetski dan plesa svake se godine u Mostaru obilježava performansom ispred Mepas Malla u suradnji s drugim plesnim klubovima i plesnim stručnjacima no ove godine to neće biti moguće zbog pandemije koronavirusa.

Koreografkinja i voditeljica PS “Mo Stars” Nataša Jekić u razgovoru za Fenu kazala kako je glavni cilj obilježavanja ovog dana predstavljanje i promocija plesne umjetnosti i ukazivanje na važnost plesa za fizički i psihički razvoj svakog pojedinca.

  • Ples je sastavni dio svake kulture i jedan od najzabavnijih oblika kretanja. Od 1997. godine ples je priznata sportska disciplina i primljen je kao disciplina u Olimpijski komitet. Također, ples ima prednosti za fizičko i psihičko zdravlje – rekla je Jekić.

Ona je poručila svim plesačima na globalnoj razini da plešu, budu pozitivni i izvuku svu snagu i kreativnost.

PS “Mo Stars” najstariji je plesni studio u Mostaru, okuplja više od 180 članova podijeljenih u deset formacija u zavisnosti od stupnju znanja, plesnih sposobnosti i uzrasta, a ni aktualna situacija ne sprječava članove da svakodnevno, online putem, vrijedno treniraju.

  • Preko online aplikacije Zoom imamo treninge svaki dan. Osam trenera svakodnevno radi na razvijanju fleksibilnosti, održavanju kondicije, usavršavanju plesne taktike te rješavanju tehničkih problema. Druženje s plesačima putem online treninga ima određene prednosti, ali i nedostatke. Nadam se kako će ova situacija uskoro biti za nama i da ćemo se vratiti našim probama i usavršavanju formativnih koreografija – poručila je Jekić.
  Novoj misici BiH prvi čestitao Neno Murić

Najmlađi članovi su djeca od 3 godine, a najstariji imaju 23 godine. Studio se bavi show dancom, jazz danceom, contemporaryjem i drugim plesovima. Također, plesni studio organizira kreativne radionice na kojima nastaju njihovi kostimi i rekviziti.

Plesni studio “Mo Stars” organizira i međunarodno natjecanje “Mediteran Open Dance” koje okuplja više od 1700 plesača i plesačica iz različitih zemalja, a ovogodišnje natjecanje, koje se trebalo održati u svibnju, odgođeno je zbog pandemije.

  • Natjecanje se odgađa za narednu godinu. Teško nam je zbog toga ali nismo jedini kojima se to dogodilo. Važno je da iz ove situacije izvučemo pouku, da izdržimo i ostanemo zdravi – kazala je Jekić.

Na Svjetski dan plesa, koji se od 1982. godine obilježava 29. travnja širom svijeta, čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a za Svjetski dan plesa izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

  Ovaj test otkrit će koliko zaista možete vjerovati vlastitim očima!

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU