Svjetski lideri: Potrebno globalno rješenje za prevazilaženje pandemije COVID-19

Lideri 24 države i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potpisali su zajedničko otvoreno pismo u kojem su istakli da je svijetu potrebno globalno rješenje za prevazilaženje pandemije COVID-19 i njenih posljedica, baš kao što je bilo potrebno i za vrijeme Drugog svjetskog rata

Pismo je objavljeno u utorak u brojnim medijima, uključujući i list “The Telegraph“, a napisano je na tragu jučerašnje poruke ministara zdravstva zemalja G7 koji su naveli da je pandemija bolan podsjetnik da niko u svijetu ne može biti siguran dok sigurnost ne bude garantirana svima.

Među liderima 24 zemlje koje su potpisale pismo su i britanski premijer Boris Johnson, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, a potpisao ga je i generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Potpisnici pozivaju međunarodnu zajednicu na hitno okončanje izolacionizma i nacionalizma i propagiranje nove ere solidarnosti i globalne saradnje.

“Pandemija COVID-19 je najveći izazov sa kojim se svijet suočava još od 1940-tih godina“, navodi se u pismu.

Podsjetivši kako su svjetski lideri tih 40-tih godina prošlog stoljeća na katastrofalnim posljedicama svjetskih ratova sjeli i dogovorili multilateralni sistem sa jasnim ciljevima promocije zajedničkog građenja mira, prosperiteta, zdravstvenog sistema i sigurnosti.

“Danas gajimo istu nadu da u jeku zajedničke borbe za prevladavanje pandemije možemo izgraditi snažniju međunarodnu zdravstvenu arhitekturu koja će štititi buduće generacije”, navodi se u pismu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu se dalje kaže da bi svojevrsni sporazum o pandemiji tebao dovesti do veće međusobne odgovornosti i podijeljene odgovornosti, transparentnosti i saradnje u međunarodnom sistemu.

“Glavni cilj tog sporazuma bio bi poticanje na angažman kompletne vlasti i cijelog društva, jačanje nacionalnih, regionalnih i globalnih kapaciteta i otpornosti na buduće pandemije“, ističe se u pismu.

To uključuje snažno jačanje međunarodne saradnje na poboljšanju sistema uzbunjivanja, razmjene podataka, istraživanja i lokalne, regionalne i globalne proizvodnje i distribucije medicinskih i javnih zdravstvenih dobara kao što su vakcine, lijekovi, dijagnostika i zaštitna oprema.

Čelnici 24 države i WHO-a su također poručili da sve zemlje moraju iskoristiti priliku da se okupe kao globalna zajednica za mirnu saradnju koja će prevladati ovu krizu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU