Svježe ili smrznuto voće i povrće?

Pandemija Covida 19 uticala je i na navike u ishrani. Većina voli svježu hranu, jer je ona sadrži najviše vitamina i dobrih sastojaka. Ali u vrijeme pandemije kupuje se smrznuta hrana. Ko zna kada će se ponovo ići u prodavnicu i da li će u njoj biti svježe hrane. Što je sigurno to je bolje.

Naravno, najbolje prolaze oni koji mogu da kupe odmah od proizvođača svježu hranu ali je svakako u nekom trenutku moraju staviti u zamrzivač jer će početi da propada.

Dakle, šta je najbolje učiniti, kupovati odmah smrznutu ili svježu veoma je složeno pitanje jer i jedna i druga hrana imaju prednosti i mane.

Uostalom sve zavisi i od vrste povrća i voća.

Zanimljivo je recimo da nježni spanać kada se zamrzne izgubi samo trećinu vitamina C. Ali kada je smrznut onda od njega ne može da se napraviti ta divna salatica.

Kada govorimo o vitaminu C ima ga najviše u svježoj hrani.

Dobra strana smrznutog voća je što se ne koristi šećer za konzerviranje. Takođe hlađenje pomaže da se sporije razgrađuju hranljivi sastojci u nekom povrću piše Domino magazin

Svježe voće i povrće svakako je najbolje ali je podložno brzom propadanju. Pogotovo je problem u propadanju vitamina C, dragocjenom vitaminu za ljudsko zdravlje. Tako recimo, već spomenuti spanać izgubi sav vitamin C u roku od nedjelju dana.

Kombinovanje je najbolje rješenje ali sve zavisi od mogućnosti i prilika u kojima živimo.

Naravno, nutricionisti uvijek savjetuju da se jede što manje šećera, brza hrana, grickalice. Trebalo bi jesti što više povrća i umjereno voća. Za zdravlje organizma je tekođe veoma važna i fizička aktivnost bilo da ste napolju ili vježbate u kući.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU