Teletović: Možemo napraviti lijepu priču ako je svi podrže

 Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine deseti put je osigurala nastup na Evropskom prvenstvu, nakon nedjeljne pobjede na selekcijom Latvijom 79:73.

Čelnici Košarkaškog saveza BiH – predsjednik Mirza Teletović, direktor reprezentacije Samir Avdić i generalni sekretar Amer Čolan putem zoom aplikacije čestitali su  selektoru Vedranu Bosniću i igračima te govorili o ovom velikom uspjehu bh. košarke, kao i aktuelnoj situaciji u savezu. 

Teletović je naglasio da je zbog NBA pravila “znao da Nurkić i Musa neće igrati” ali da su igrači koji su nastupili pokazali kvalitet. 

– Drago mi je da su  selektori uspjeli potegnu mentalni level kod igrača i karakter, da im dokažu da su kvalitetni igrači, da mogu. Znao sam da imamo kvalitetnu reprezentaciju. Selektori su donijeli novi pristup igri, kada selektor daje samopouzdanje oni ispoljavaju još veći kvalitet nego što inače imaju. Bio sam  optimista i znao sam da će da se bore, a na kraju gdje je borba tu je i pobjeda. Dobri ljudi došli su na prave pozicije, imamo jako dobre igrače i na kraju možemo napraviti lijepu priču ako to svi podrže – kazao je Teletović. 

Govoreći o produženju ugovora sa selektorima Vedranu Bosniću i Goranu Loji, Teletović je naveo ‘da ne vidi problem da sa njima budu produženi ugovori’. 

– Kvalitetni su treneri, imaju sjajan odnos sa igračima, vidjeli ste tu borbenost kod muškaraca i žena. Uz takvu borbu i kada ostaneš uskraćenom pobjedom čovjek je zadovoljan. To sa i tražio od njih, maksimalno su ispoštovali, profesionalni su i ne vidim problem da se produži ugovor nekome ko je izborio plasman na EP. Nemam zamjerki na selektore, ostaju tu formalne stvari da se ispoštuju. Nema puno polemike kada se napravi ovakav uspjeh izjavio je Teletović. 

Direktor reprezentacije Samir Avdić osvrnuo se na nedolazak reprezentativca Nemanje Gordića. Kazao je da su pozivi svim igračima upućeni 30 dana ranije, te da je Bosnić odredio 16 igrača 13. novembra.   

– Pismo je otišlo na klub i igrača. Od Gordića ni od kluba nismo dobili odgovor. Pokušavali smo ga kontaktirati porukama i ja i Bosnić, ali nije odgovorio. Ja imam jedan odgovor da za reprezentaciju igra onaj ko želi i može i ne treba od toga praviti slučaj. Napravili smo veliki uspjeh i već nakon drugog kruga se plasirali na Eurobasket. Igrači koji dolaze i koji su u budućnosti u projekciji selektora, mislim da bi o tome trebali razgovarati – kazao je Avdić.  

Govorio je i o planovima i aktivnostima obje reprezentacije za završnicu kvalifikacija.

– FIBA 4. decembra donosi odluku o mjestu odigravanja februarskih balona i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Iskreno se  nadam da će svi momci koji su ostvarili plasman biti na raspolaganju. Ne treba zaboraviti Stipanovića i Halilovića koji nisu bili sada tu. Pratit ćemo kako će igrači igrati i završiti ovu godinu i da se u januaru posvetimo načinu kako ćemo sve organizovati – kazao je Avdić.  

Naveo je da će tokom ljeta 2021. trener pokušati organizirati okupljanja i provjere igrača.

– Mnoge stvari diktirat će pandemija i spremnost igrača koji će doći na okupljanje – kazao je Avdić.

U osvrtu na Nihadu Đedović, Avdić je rekao da je on “onoga dana kada je istupio iz državljastva izgubio status državljanina i ima njemačko državljanstvo, te da za  BiH trenutno kao bh. reprezentativac ne može nastupati. Ukoliko bi i uspio da dobije državljatsvo bio bi naturalizovani igrač”. 

Generalni sekretar Amer Čolan kazao je da je organizacija ‘balona’ za žensku i mušku reprezentaciju ukupno koštala oko 300.000 KM.

–  Nismo htjeli da propustimo priliku, uložili smo maksimalne napore, najviše nas je koštalo ono što nismo planirali, a to su PCR testovi. Urađeno je 460 testova u muškom i ženskom balonu, svako po dva testa prije ulaska, što je jedan veliki trošak – kazao je Čolan. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU