Tešanj će postati prva općina u ZDK koja će zauvijek riješiti problem minske zagađenosti

Tešanj će postati prva općina u Zeničko-dobojskom kantonu koja će dobiti status općine slobodne od uticaja mina.

Nakon završetka projekta deminiranja minski sumnjivog područja Oraš Planje u općini Tešanj kojeg je finansirala Vlada SAD-a 2021., isti donator je izdvojio sredstva za oslobađanje posljednje minski sumnjive površine ukupne veličine 2.142.000 m2. 

Načelnik Tešanja Suad Huskić naglasio je da je u općini Tešanj sigurnost ljudi na prvom mjestu.

– Upravo zbog toga, radujemo se što je donator,Sjedinjene Američke Države, zainteresovan da nam pomogne u rješavanju problema mina. Izražavamo iskrenu i duboku zahvalnost Vladi SAD što su odvojili finansijska sredstva kojima će se ovaj problem u našoj općini zauvijek riješiti – rekao je Huskić. 

Nosilac projekta je humanitarna i neprofitna organizacija ITF Enhancing Human Security, koja se bavi humanitarnim deminiranjem, uklanjanjem eksplozivnih ostataka rata i pomoći žrtvama mina u BiH.

Radove na deminiranju na projektu oslobađanja minski  sumnjive površine provodit će Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH-MDDC iz kojeg je na 4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina, saopćeno da se danas želi odati počast svima koji su uključeni u protivminsko djelovanje diljem svijeta, jer je uklanjanje mina značajno zbog mnogih ključnih razloga.

Osim što se spašavaju nebrojeni životi ljudi, uklanjanjem mina oslobađa se zemljište neophodno za poljoprivredu i sveukupni razvoj zajednica. Veliki napredak za svaku općinu je upravo aktivnost kojom se rješava problem mina na cijeloj njenoj teritoriji.           

(FENA) D. V.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU