5.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Testirajte svoju pamet i logiku: Možete li reći ko je najgluplja osoba na ovoj slici?

Za razliku od mnogih testova inteligencije, ne postoji apsolutno tačan ili apsolutno netačan odgovor na ovu pitalicu.

No, ukoliko upotrijebite logičko razmišljanje i dopustite da na njega utječe vaša životna filozofija, otkrit ćete nešto o sebi, vjerujemo i naučiti.

Nude se dva zaključka koja iz ove slagalice (a vjerovatno ih može biti i više). Naši zaključci kreću s dva potpuno različita polazišta – vaša polazišna tačka otkrit će vam kako razmišljate.

Dakle, dobro promotrite sličicu i prepustite se svojoj logici. Da vidimo koliko se podudara s onom autora ove zagonetke!

Dakle, promotrite sliku ispod i odgovorite na pitanje – ko je najgluplja osoba od ove četiri na drvetu?

ilustracija - undefinedFoto: The Epoch Times: Ilustracija

Nekoliko uputa: uporedite osobe po mjestu na kojem sjede i po tome šta rade. U čitavu priču ulaze i njihovi izrazi lica. Isto tako morate uzeti u obzir da bi pad s drveta sigurno bio koban – dakle, govorimo o riziku. A onda razmislite šta tačno znači biti ‘glup’.

Kad odaberete odgovor, provjerite kako mi vidimo vaš odgovor jer će vam to možda otkriti nešto o vama.

1. Najgluplja je osoba označena brojem 1
Polazišna logika: Opstanak najprilagođenijih

Najjednostavnija logika nam govori da je u ovoj situaciji nasigurnija osoba koja sjedi najbliže deblu. Naravno da je u prednosti u odnosu na one koji sjede daleko na granama. Po toj logici možemo zaključiti da je najmanje pametna osoba koja sjedi na najlošijoj poziciji. Iz takvog razmišljanja slijedi da su najgluplje osobe pod brojem 1 i 4. Pa ipak, to što osoba broj 4 izgleda kao da je primorana da pili granu na kojoj sjedi – možda je sklona samoubistvu – možemo zaključiti da je na neki način najmanje svjesna svoje loše pozicije i posljedica koje slijede.

  (VIDEO) Zeničanin Alem Husejnović objavio svoju prvu pjesmu “Oproštaj”

S druge strane, osoba 1 promatra mirno kako joj čak dvoje ljudi pili granu na kojoj sjedi kao da je posve nesvjesna onoga što slijedi – što nas dovodi do zaključka da je osoba 1 najgluplja. Ovakvo zaključivanje polazi od pretpostavke da će preživjeti najpametniji jer su pronicljivi, prenosi radioasarjevo.

Ukoliko ste ovom logikom…

Vjerovatno vjerujete u naučni progres i propitkivanje starih rješenja razumno i logično. Nauka nam nudi nove načine razumijevanja svijeta i društva, a vi vjerujete da možemo oblikovati budućnost i tako ostvariti svoje ciljeve. Vjerovatno stare institucije smatrate dogmatskima, praznovjericom.

2. Najgluplja je osoba označena brojem 3
Polazišna logika: metafizička pravda

Dok nam logika otkriva ko je trenutno na boljoj poziciji, postoje i puno veće stvari u igri, koje nisu ništa manje logične, a mijenjaju naše zaključke jer uzimaju u obzir moralne i metafizičke posljedice čina. Sama ideja pravde otvara pitanje kazne u budućnosti, na primjer zatvorsku kaznu ili neku vrstu osvete. Prednosti prethodnog, logičkog razmišljanja tako nestaju i sve buduće posljedice čina moraju se uzeti u obzir – najgluplji je onaj ko na koncu snosi najteže posljedice.

U idealnom scenariju, osoba 1 trebala bi pokušati spriječiti zločinačko ponašanje ostalih, iako je sad već možda prekasno, a možda je isuviše tupa da bi shvatila šta će joj se dogoditi. Pa ipak, možemo zaključiti da osoba 1 barem neće počiniti zločin protiv drugih.

  Labudica umrla od “slomljenog srca” nakon što su joj tinejdžeri uništili jaja

Istovremeno, osoba 4 ugrožava samu sebe, i to namjerno, što nije dobro. Ali zato što se čini da je pod prisilom, njegovo ponašanje možda uopće ne otkriva kako on razmišlja u normalnim okolnostima. U najgorem slučaju, to što radi pogađa samo jednu osobu.

Osobe 2 i 3 izgledaju kao da su spremne počiniti zlodjelo. Možda ih čeka zatvor ili osveta bijesnih građana ili vječna kazna nakon smrti. Oni svjesno žele naštetiti drugome i rezultati su za njih sigurno najgori.

Osoba broj 3 vjerovatno će doživjeti najgoru kaznu jer pokušava naškoditi dvjema osobama, a ne samo jednoj. Zato je najgluplja od ova četiri osobe.

Ukoliko ste zaključivali ovom logikom…

Vjerovatno podržavate drevne moralne i građanske institucije i tradicije (uključujući i metafizičke ideje i vjerovanja), a ne najnovija, dalekosežna otkrića nauke. Vjerujete da se mnoga od tih otkrića nisu potvrdila vremenom i smatrate da takozvanom ‘progresu’ treba prilaziti s oprezom.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU