3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Tim za borbu protiv korupcije ZDK i civilni sektor o modelu saradnje

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije i predstavnici civilnog sektora tog kantona sudjelovali su u radu radionice/okruglog stola o temi: “Modaliteti saradnje i koordinacija aktivnosti u prevenciji korupcije”.

Cilj radionice, koju je podržala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, je da se utvrde preporuke za unapređenje saradnje i koordinacije između ta dva sektora.

– Ako govorimo o Timu našeg kantona, koji je uradio dosta od onog što stoji u Akcionom planu, onda možemo reći da ima i konkretnih primjera u borbi protiv korupcije. Naprimjer, uradili su Pravilnik o zapošljavanju u obrazovanju, koji, naravno, nije savršen. Postoji prostor za unapređenje. Dosta su radili i s Antikorupcionom mrežom, koja broji 150 članova i koju najvećim dijelom čine nevladine organizacije – kazala je Mirhunisa Bektaš, direktorica Udruženja KAM.

Bektaš je napomenula kako je njeno udruženje radilo ispitivanja o načinu stjecanja diploma i doškolovavanja te se pokazalo kako su porazni podaci u toj oblasti, zbog čega, dodala je, Njemačka više ne priznaje diplome o vanrednom školovanju iz Medicinske škole u Zenici.

Provjeravali su i da li je neka od općina ili gradskih uprava u ZDK radila kontrolu stečenih diploma o obrazovanju te se tom prilikom ispostavilo da to nije uradila nijedna lokalna zajednica.

– Svjesni smo da je civilno društvo strateški partner države u borbi protiv korupcije. Naravno da je, onda, strateški partner i ovog tima – kazala je predsjednica Tima za borbu protiv korupcije Vlade ZDK, koja je dodala kako smatra da je ovo samo jedan od sastanaka, odnosno prvi korak u zajedničkoj borbi protiv korupcije.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima