Toplotni val pogodit će i BiH, evo što nas čeka narednih danatoplotni val pogodit će i bih, evo što nas čeka narednih dana

Prema trenutnim prognoznim materijalima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i Globalnog prognoznog sustava (GFS), u naredna dva tjedna postoji snažan i konzistentan signal za natprosječno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini. Meteorolog Nedim Sladić u prognozi govori kako podaci pokazuju toplije vrijeme, a povremeno i znatno toplije nego je to uobičajeno u odnosu na klimatsku normalu u razdoblju od 1981. do 2010. godine.

“Uzimajući u obzir topliju prvu i treću dekadu mjeseca lipnja ove godine, sve su prilike da će usljed izraženijeg odstupanja temperatura zraka lipanj 2022. biti i topliji od prošlogodišnjeg, čak i s izostankom rekordno visokih temperatura koje smo imali prošle godine krajem mjeseca, budući da je prošle godine lipanj samo u zadnjoj dekadi mjeseca bio iznimno topao”, naveo je, prenosi Klix.  Padaline do kraja mjeseca svedene su isključivo na lokalne pljuskove s grmljavinom, čija je vjerojatnost najveća u utorak, osobito u sjeveroistočnim i istočnim područjima Bosne, kao posljedica rubnog premještanja frontalnih poremećaja sa sjeverozapada.

Rijeđe pojave lokalnih nestabilnosti u srijedu uglavnom na istoku Bosne. Padaline do početka srpnja mjeseca nisu izgledne u Hercegovini i na većem dijelu Jadrana.

U narednom razdoblju najviše dnevne temperature su većinom od 30 do 35 °C, lokalno na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne do 37 °C, pa sad možemo govoriti i o prvom toplotnom valu ovog ljeta koji može nepovoljno utjecati na zdravlje, osobito najosjetljivijih, budući da će temperature zraka pet dana zaredom odstupati za 5 i više stupnjeva, što je u skladu definicije toplotnog vala. Noći i jutra će ubrzo postajati sve toplija uz nedostatak svježine, što može imati reperkusije na kvalitetan san. Pojačan osjećaj sparine izgledan je s više vlage u zraku u utorak.
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU