5 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  ‘Trčim za inkluziju – Da niko ne bude izostavljen’ 15. septembra u Sarajevu

  ()

  Članica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” Maida Agić istakla je da ovo udruženje već više od deset godina ulaže sve napore u inkluziju osoba sa down sindromom, ističući da je to “najvidljivije” u školstvu i generalno obrazovanju.

  Agić je to kazala na potpisivanju Sporazuma o saradnji u okviru kampanje “Trčim za inkluziju – Da niko ne bude izostavljen”, a potpisali su ga Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” i “Udruženje Marathon Sarajevo”.

  – Ono čemu svako društvo treba težiti je potpuna inkluzija. Trka će biti održana 15. septembra u organizaciji Udruženja “Marathon Sarajevo”. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o poštivanju prava djece s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, kao i osiguravanje nedostajućih finansijskih sredstava za programe i aktivnosti koje Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH” provodi za djecu i mlade iz te kategorije – dodala je Agić.

  Potcrtala je da je najveći problem u bh. društvu kada su u pitanju osobe s Down sindromom, rana intervencija.

  – Mi nemamo sistemski uređen program rane intervencije. Problem je i u nedostatku stručnog kadra, logopedi, terapeuti, edukatori itd. – naglasila je Agić.

  Direktor Udruženja “Marathon Sarajevo” Erol Mujanović kazao je da potpisivanjem ovog Sporazuma pokazuje zajedničku spremnost i želju da kroz veću vidljivost, promociju i učešće trkača trke Sarajevo Sberbank polumaraton 2019. podignu svijest o važnosti poštivanja prava djece i mladih s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, te osiguraju nedostajuća finansijska sredstva za programe i aktivnosti namijenjenih djeci i mladima s Down sindromom.

  Istakao je da do sada ima više od četiri hiljade prijavljenih za trčanje za nekog s Down sindromom.

  – Ova vrsta saradnje bitno mijenja svijest građana o mogućnostima osoba s Down sindromom i promoviše njihovo pravo da budu ravnopravno uključeni u sve sfere društvenog života – istakao je Mujanović.

  Iz oba udruženja su kazali da se na ovaj način djeluje javno zagovaranje, učešće u kreiranju pozitivnih zakonskih i drugih propisa, informisanja i edukacije roditelja, odgajatelja, nastavnika, zdravstvenih radnika i drugih stručnjaka koji prate razvoj i podučavaju osobe s Down sindromom, te kroz pružanje direktne podrške djeci i mladima.

  – U nedostatku sistemske podrške, Udruženje pruža podršku djeci kroz angažovanje stručnjaka potrebnog profila. Kako bi Udruženje bilo održivo i u stanju pružati podršku ciljnim grupama, neophodno je stalno raditi na jačanju njegovih kapaciteta, primarno kroz jačanje ljudskih resursa – izjavila je predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” Sevdija Kujović.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO