Trump potpisao paket pomoći u pandemiji vrijedan 900 milijardi dolara – TNTPortal

Pod pritiskom zastupnika u Kongresu, američki predsjednik Donald Trump potpisao je nedjelju navečer, nakon nekoliko dana odupiranja, paket pomoći gospodarstvu vrijedan 900 milijardi dolara, koji je u ponedjeljak prihvatio Kongres.

Trump je potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

“Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima zrakoplovnih tvrtki da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju cjepiva”, objasnio je Trump u priopćenju.

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenoga apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla gospodarska i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milijune nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

“Amerikancima je hitno potrebna pomoć”, napisao je na Twitteru utjecajni republikanski senator Mitt Romney. “Predsjednik mora odmah potpisati plan pomoći koji je izglasao Kongres ili uložiti veto, prije nego što bude prekasno”, istaknuo je.

Do nedjelje navečer Trump je odbijao potpisati prijedlog zakona tvrdeći da je potrebna revalorizacija iznosa pomoći za obitelji u teškoćama, usprotivivši se tako zastupnicima vlastite republikanske stranke i izlažući riziku milijune Amerikanaca.

Isplate pomoći za nezaposlene predviđene dvama saveznim programima pokrenute u ožujku u sklopu prvoga plana ekonomske pomoći istekle su u subotu, ostavljajući tako u nesigurnoj situaciji najmanje 12 milijuna Amerikanaca koji na nju imaju pravo, tvrdi skupina The Century Foundation.

Novim se planom do sredine ožujka produžuje pomoć za nezaposlene, omogućuju zajmovi za poduzeća, predviđaju milijarde dolara pomoći za manja i srednja poduzeća, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zračni promet itd – produžuje moratorij na deložaciju onih koji ne mogu plaćati najamninu, suspendira zapljena nekretnina i predviđaju fondovi za distribuciju cjepiva protiv Covida-19.

Bez Trumpova potpisa sve te mjere ne bi mogle stupiti na snagu.

Ta je pomoć ključna, s obzirom na to da je pokretanje gospodarstva došlo do mrtve točke, zakočeno novim ograničenjima aktivnosti i kretanja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ona je, tvrdi Andrew Stettner iz The Century Foundation, “jedina slamka spasa koja će spriječiti pad milijuna obitelji u siromaštvo”.

“Bez naknade za nezaposlene ili plaće, obitelji neće više imati novca za hranu, neće moći zadržati kuću ili automobil, kupiti lijekove, suočit će se s teškom situacijom u kojoj će pronalaženje posla i izlazak iz rupe u koju ih je bacila recesija, biti prava bitka”, upozorava Stettner.

Trump je odbijao potpisati paket pomoći tvrdeći da je plan pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, koji su s velikom većinom prihvatila oba doma Kongresa i prihvatio njegov ministar gospodarstva i financija, “sramotan”. Ne rekavši izričito da će se usprotiviti planu i uložiti veto, zatražio je da se iznos pomoći utrostruči da 600 na 2000 dolara, prenosi Hina

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU