Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Turisti su dobrodošli ali moramo imati sigurnosne pretpostavke (VIDEO)

Preferencijalni tretman domaće proizvodnje u javnim nabavkama, liberalniji ulazak stranaca u BiH i ukidanje viza državljanima Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjeverne Irske bile su neke od tačaka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Kako je kazao ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ), nijedna od te tri tačke dnevnog reda nije dobila potrebnu saglasnost da bi bila usvojena.

  • Sve tri tačke su bile u drugom krugu glasanja i mogu se naći ponovo na Vijeću ministara – rekao je Grubeša.

Ističe da je HDZ podržao odluku o liberalnijem ulasku stranaca, dok je bio protiv preferencijalnog tretmana domaće proizvodnje u javnim nabavkama i ukidanje viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

  • Bili smo protiv druge dvije tačke jer je Evropska komisija u tom pogledu jasno iskazala zabrinutost. Preferencijalni tretman se suprotstavlja slobodnoj trgovini, a Komisija je izrazila zabrinutost i u pogledu viza. Jasno je da su nam turisti dobrodošli i da imamo turistički sektor s ogromnim problemima. Mi smo u komunikaciji sa svim turističkim djelatnicima, ali moramo imati sigurnosne pretpostavke prema svima koji dolaze u BiH. Ljudi iz Saudijske Arabije koji dolaze BiH uglavnom imaju vize za neke od evropskih država ili SAD i njihova viza vrijedi u BiH – objasnio je ministar pravde BiH.

Dodaje da će HDZ štititi evropski put BiH bez obzira što se u javnosti nekada prezentuje da to nije tako.

  • Mi nikada nećemo kočiti evropske procese BiH – zaključio je Grubeša.
- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas