14 C
Sarajevo
Petak, 24 ožujka, 2023

Turisti su dobrodošli ali moramo imati sigurnosne pretpostavke (VIDEO)

Preferencijalni tretman domaće proizvodnje u javnim nabavkama, liberalniji ulazak stranaca u BiH i ukidanje viza državljanima Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjeverne Irske bile su neke od tačaka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH

Kako je kazao ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ), nijedna od te tri tačke dnevnog reda nije dobila potrebnu saglasnost da bi bila usvojena.

  • Sve tri tačke su bile u drugom krugu glasanja i mogu se naći ponovo na Vijeću ministara – rekao je Grubeša.

Ističe da je HDZ podržao odluku o liberalnijem ulasku stranaca, dok je bio protiv preferencijalnog tretmana domaće proizvodnje u javnim nabavkama i ukidanje viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

  • Bili smo protiv druge dvije tačke jer je Evropska komisija u tom pogledu jasno iskazala zabrinutost. Preferencijalni tretman se suprotstavlja slobodnoj trgovini, a Komisija je izrazila zabrinutost i u pogledu viza. Jasno je da su nam turisti dobrodošli i da imamo turistički sektor s ogromnim problemima. Mi smo u komunikaciji sa svim turističkim djelatnicima, ali moramo imati sigurnosne pretpostavke prema svima koji dolaze u BiH. Ljudi iz Saudijske Arabije koji dolaze BiH uglavnom imaju vize za neke od evropskih država ili SAD i njihova viza vrijedi u BiH – objasnio je ministar pravde BiH.

Dodaje da će HDZ štititi evropski put BiH bez obzira što se u javnosti nekada prezentuje da to nije tako.

  • Mi nikada nećemo kočiti evropske procese BiH – zaključio je Grubeša.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU