6 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

TUŽILAŠTVO BIH O AFERI POTKIVANJE/ Istraga protiv Pandže i Aleševića, Tegeltija – svjedok

Tužilaštvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa

S obzirom da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, 21. maja 2019. godine, a koji su prenijeli i drugi mediji, prouzročio veliko interesiranje javnosti, Tužilaštvo BiH je hitno preduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva BiH kažu da su u konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi. Uz to osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja postupak istrage i u istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informirana.

“Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme, prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV BiH, Tužilaštvo BiH, odnosno pravosuđa BiH u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sustava“, kažu iz Tužilaštva BiH.

- Oglašavanje -

Na kraju su naglasili da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima