Tuzlanski kanton bi uskoro trebao dobiti Registar osoba sa autizmom

U Bosni i Hercegovini ne postoji zvaničan registar osoba sa autizmom, evidento je da se njihov broj iz godine u godinu, kako u svijetu tako i u našoj zemlji, povećava.

Pokazalo je to i nedavno istraživanje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Za kvaliteniju pomoć i podršku ovoj populaciji neophodni su tačni podaci i dijagnoze koji bi činili registar osoba iz autističnog spektra.

U Udruženju roditelja djece-osoba sa autizmom Tuzla godinama podsjećaju na važnost njegovog uspostavljanja u Tuzlanskom kantonu.

„Već duži niz godina radimo na tome da osnujemo jedinstven registar osoba/djece sa poremećajima iz autističnog spektra. Registar je veoma važan kako bi znali tačan broj osoba, jer smatramo da je znatno veći od broja sa kojima sada raspolažemo. Samim osnivanjem registra i upisivanje svih tih osoba pomoćemo u ostvarivanju njihovih prava kako socojalnih tako i pripreme za buduću nastavu“, navodi Adnan Kešetović, potpredsjednik URDOSA Tuzla.

Prema podaci kojima URDOSA raspolaže četrdeset četiri osobe imaju ovaj vid zdravstvenih problema. Navode da to nisu tačni podaci. Podsjećaju da ni jedno dijete/osoba sa autizma nema istu dijagnozu što znači da svako od njih zahtijeva drugačiji tretman. Uvođenjem u registar, sa tačnim dijagnozama stvorile bi se velike olakšice u njihovom provođenju. Tako bi znali da li treba više defektologa, logopeda i sl., navodi Kešetović.

Pozivaju roditelje/staratelje da se do kraja mjeseca prijave na nedavno objavljen Javni poziv.

„Proceduru smo pojednostavili. Osim osnovnih informacija potrebno je dostaviti i nalaz, odnosno tačnu dijagnozu. Brojevi telefona su objavljeni na Javnom pozivu. Još jednom molim da istrajemo do kraja, da završimo taj registar i da u toj zajedničkoj borbi pobijedimo“, pojašnjava Kešetović.

Benefita je mnogo. Formiranje registra osoba/djece sa autizmom olakšalo bi i rad instutucija koje pružaju pomoć ovoj populaciji kao i Centru za autizam „Meho Sadiković“ u Tuzli. Podsjećamo da je Javni poziv za roditelje staratelje otvoren do kraja avgusta ove godine. (RTVTK)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU