U akciji ‘Meta’ pretreseno 28 lokacija, uhapšeno 19 osoba

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META” poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, saopćio je Odsjek za odnose s javnošću MUP-a ZDK.

U nastavku ove operativne akcije, danas, 10.marta u ranim jutarnjim satima, od policijskih timova započeti su pretresi na 28 lokacija na području Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Brčko distrikta. Današnje aktivnosti su finalizacija opsežne policijske akcije kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i u okviru koje su u proteklom periodu, u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga. Ova akcija je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela u vezi zloupotrebe opojnih droga. 
 
Aktivnosti u okviru akcije “META” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a pretresi se provode u saradnji s policijskim timovima Federalne uprave policije, te timovima uprava policija ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Policije Brčko distrikta BiH.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode osoba koje su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “META”, zadokumentovani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv 22 osobe zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su zadokumentovane krivičnopravne radnje za koja se one sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage.
 

Na okacijama na kojim su vršeni pretresi 19 osoba je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, dok se za pet odobs intenzivno traga.
 
U okviru ove operativne akcije, značajna podrška i pomoć je pružena od strane Federalne uprave policije čiji su specijalistički timovi bili diretno uključeni u vršenje pretresa, a ostvarena je i odlična saradnja sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, te Policijom Brčko distrikta BiH, čiji su policijski timovi takođe direktno učestvovali u vršenju pretresa.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu i koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje i municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku, saopćeno je.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU