U POSLJEDNJA 24 SATA/ U BiH 188 novozaraženih osoba


U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano ukupno 188 novozaraženih osoba. Od tog broja u Republici Srpskoj je zabilježeno 45 slučajeva, a u Federaciji BiH 143. Podaci za Brčko Distrikt će biti ažurirani u narednim satima.

U protekla 24h, u Federaciji BiH testiran je 1.561 uzorak, od kojih su 143 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 77.012 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 4.892 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 2102 pacijenta, dok su trenutno aktivna 2682 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata u Republici Srpskoj-u je testirano je 270 laboratorijskih uzoraka, a virus je potvrđen kod 45 osoba. Preminule su dvije osobe, jedna iz Šekovića, a druga iz Ljubinja.

U skladu sa trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kao i činjenicom da je u RS-u pogoršana epidemiološka situacija, te da postoji transmisija virusa u zajednici, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske daje preporuku da se maske upotrebljavaju i na otvorenom, u situacijama u kojima nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.

Upućen je apel svim građanima da se pridržavaju preporučenih mjera, da nose maske, drže fizičku distancu i često peru ruke.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u tom entitetu zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona.

Epidemiologinja Јelena Đaković Dević istakla je da je u Univerzitetskom kliničkom centru RS hospitalizovano 58 pacijenata, a u ostalim bolnicama 188. I ona je potvrdila da je epidemiološka situacija u RS-u i dalje nepovoljna, zbog čega se treba pridržavati mjera.

Podaci za Brčko Distrikt se očekuju u toku dana.

IZVOR: Klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU