U Hrvatskoj od sutra na snagu stupaju relaksiranije mjere, EU spremna za Covid potvrde

U Hrvatskoj od sutra na snagu stupaju relaksiranije mjere, EU spremna za Covid potvrde

Nove mjere u Hrvatskoj koje stupaju na snagu od sutra 1. jula se najviše tiču okupljanja i javnih događaja.

Na nekom javnom događaju i okupljanju moći će biti najviše sto ljudi, u trajanju do ponoći, a ako se događaj organizira samo za one s Covid potvrdom, može imati i preko stotinu prisutnih, bez vremenskog ograničenja.

Na sportskim takmičenjima može biti najviše 100 gledatelja ako dobiju dozvolu županijskog stožera, a preko 100 ljudi, i bez odobrenja, onda kad svi gledatelji i osoblje imaju Covid potvrdu.

Bit će pojačani redari, inspektori i drugi nadležni za nadzor, kad su sva okupljanja u pitanju, no država je odgovornost provjere prebacila na organizatore, piše 24sata.hr.

izvor: 24sata.hr
izvor: 24sata.hr

Svadbe i sva druga okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim i drugim objektima smiju imati do 30 ljudi, a više će zvanica smjeti ući samo ako svi imaju Covid potvrdu. Organizator svadbe obavezan je provjeriti imaju li svi potvrdu. Moguće je skinuti aplikaciju koja očitava kodove s potvrde, koju je dosad preuzelo oko 250 hiljada građana.

Od 1. jula vrijedi u cijeloj EU, tako što će se s njom prelaziti granice svih 27 država članica EU-a te Švicarske, Islanda, Norveške i Lihtenštajna, kao i sudjelovati na domaćim događanjima. Ako neka zemlja nije spremna od 1. jula, ima vremena za uvođenje do 15. augusta. Ko ima potvrdu, u načelu bi trebao biti pošteđen testiranja ili karantene po ulasku u neku EU državu.

Ugostiteljski objekti i OPG-ovi će smjeti usluživati samo goste koji sjede, još je jedna novost od 1. jula. Gosti će i dalje smjeti biti samo na otvorenom, do ponoći. Dotad će smjeti raditi i pekare, alkohol je i dalje pak zabranjeno prodavati između ponoći i 6.

Izuzetak, noćni klub, noćni bar, disco-bar i disco klub mogu raditi bez ograničenja radnog vremena, ali samo na otvorenom, i uz uvjet da je ulazak dopušten samo osobama koje posjeduju Covid potvrdu (gosti, osoblje, izvođači itd.).

Casina, automat klubovi, kladionice mogu raditi od 8 do 24, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga. Radit će i teretane i fitnesi uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera, jednako tako igraonice i radionice za djecu, zabavni obiteljski parkovi. Amaterska kulturno-umjetnička događanja u zatvorenom nisu dozvoljena, jesu profesionalna , kao i kina i predstave, izložbe, uz uvjet od četiri “kvadrata” po posjetitelju, ili bez ograničenja, ako svi imaju Covid potvrdu.

Na sajmovima, na otvorenom, obavezne su maske, kongresi mogu imati do sto osoba. Uz poštovanje mjera, raditi mogu škole stranih jezika, auto-škole teorijsku nastavu moraju održavati online, a sat vožnje ne smije biti duži od 45 minuta. Za vjerske obrede se daje samo preporuka da što više budu u prijenosu, umjesto uživo.

Poslodavci su obavezni smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće uvesti klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, gdje je to moguće smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru; redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Sve mjere su na snazi od 1. do 15. jula, a onda se očekuju nove.

Klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU