-8.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 20 siječnja, 2022
Još

  U Hrvatskoj u julu pad broja gostiju, rast broja gostiju iz BiH za pet posto

  -

  Hrvatska turistička zajednica objavila je podatke o dolascima i noćenjima turista u julu i priznala da je ova sezona slabija od prošle.

  Prema njihovim podacima iz sistema  e-visitor, u Hrvatsku je u julu došlo 4,24 miliona stranih turista, odnosno gotovo 58 hiljada manje nego u julu 2018. godine.

  Manje je i noćenja stranih turista – oko 600 hiljada. Prošle godine zabilježeno je 27,57 miliona noćenja u julu, ove godine 26,96 miliona, piše index.hr.

  Domaćih je turista oko 25.000 više nego lani, ali oni s ukupno 356 hiljada dolazaka nisu mogli značajno popraviti turističku sezonu. No, ipak, povećan broj domaćih turista donekle je ublažio veći izostanak stranih turista pa je ukupan broj dolazaka i noćenja u julu (domaći plus strani turisti) 32.038 manje dolazaka i 402.439 manje noćenja.

  Iako razlika u broju turista nije pretjerano velika, manjak je ipak zabrinjavajući. Naime, turistički su radnici, pogotovo mali iznajmljivači, računali da će se nastaviti rast kakav je bio pa su investirali u nove kapacitete koji su ove sezone ostali prazni, a njima su ostali troškovi. Mnogima i dugovi za kredite u koje su se upustili računajući da će im ih turisti otplatiti.

  Najveći pad u broju turista doživjele su tradicionalne destinacije uz Jadran. Od svih obalnih županija samo je Dubrovačko-neretvanska zabilježila povećanje broja turista i to od 3,6 posto. Svi drugi imaju manjak, a najgore je u julu prošla Primorsko-goranska županija u koju je došlo 2,5 posto manje turista.

  Pad bi na Jadranu bio i veći da nije domaćih turista koji su se u julu odlučili za godišnje odmore pa sve županije uz Jadran bilježe povećanje broja domaćih gostiju.

  Najviše stranih gostiju i dalje dolazi iz Njemačke, no u julu ove godine došlo ih je 20 hiljada manje nego lani. Sljedeći najbrojniji gosti su Slovenci, kojih je došlo 1 posto više nego u julu 2018. Manje je i Austrijanaca, Poljaka i Čeha. Iz Češke i Austrije došlo je po pet posto manje gostiju, a godinama su bili među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj.

  Još veći pad zabilježen je u dolascima Poljaka – čak 9 posto. Upravo to što su gosti iz tih triju zemalja izabrali neke druge zemlje za odmor u julu glavni je razlog manjka turista na Jadranu ove godine.

  Među zemljama iz kojih u Hrvatsku dolazi manji udio turista zabilježen je porast gostiju iz Bosne i Hercegovine za 5 posto. Došlo je i 1 posto više Amerikanaca te 2 posto više Britanaca. Najviše je porastao broj turista iz Čilea – za 45 posto, i Ukrajine – za 30 posto . Tako je iz Ukrajine u julu 2018. godine došlo 28.355 turista, a ove godine ih je stiglo 36.922.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO