U iščekivanju masovnije imunizacije: gdje i kako bh. građani mogu putovati? – TNTPortal

Ljetna sezona, sezona godišnjih odmora je na pragu. Bh. građani već drugu godinu zaredom ne mogu putovati baš gdje žele. Osim turističkog aranžmana, sada moramo ispuniti i niz dodatnih uvjeta.

Susjedna Hrvatska jedna je od najčešćih destinacija bh. građana kada je riječ o ljetovanju. U ovu zemlju možete ući ako imate negativan PCR test, potvrdu da ste prije najmanje 14 dana primili drugu dozu cjepiva, ili potvrdu da ste koronavirus prebolovali u posljednjih šest mjeseci.

Još jedna zemlja regije koju naši građani često posjećuju je Crna Gora. Za razliku od Hrvatske, u ovu zemlju možete ući bez ikakvih ograničenja, a svi granični prijelazi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine su otvoreni.

Destinacija koja je često u ponudi turističkiih agencija naše zemlje je i Albanija. U ovu zemlju, također, možete bez ograničenja. Ono što vam treba je dokaz o rezervaciji smještaja, a pojačani su i zdravstveni pregledi na aerodromima.

Za putovanje u Tursku, potrebno je imati negativan PCR test, te putni obrazac koji je potrebno ispuniti 72 sata prije ulaska u zemlju kako bi mogli ući u ugostiteljske objekte i trgovačke centre. Mjere kontrole zdravlja putnika provode se na svim ulazima u zemlju.

Putovanja u Italiju iz turističkih razloga zabranjena su. Neki od izuzetaka su studenti, poslovni ljudi, stanovnici EU, ili zdravstveni odnosno hitni razlozi putovanja. Na granici je također potreban negativan PCR test, a potom desetodnevna samoizolacija.

Na ljetovanje u Grčku, čini se, ove godine nećete moći jer Grčka za sada ne dozvoljava ulazak građanima BiH, osim ako ne posjeduju vizu neke od država EU. U ovu zemlju možete putovati samo u izuzetnim situacijama, u slučaju liječenja ili poslovnih obveza.

Ukoliko se epidemiološka situacija poboljša, i uvjeti ulaska u ove u zemlje bit će ublaženi. Međutim, i naša zemlja prepuna je turističkih destinacija. Ako se odlučite odmoriti u BiH, uživat ćete u prirodnim ljepotama po niskim cijenama.

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU