U KS-u 40 novozaraženih koronavirusom, 25 oporavljenih, nije bilo smrtnih slučajeva

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 716 uzoraka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 25 osoba. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 60 pacijenata, od kojih 39 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na liječenju su 34 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 26. Dva pacijenta su na respiratoru, dok pet pacijenata koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 211 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 994 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.427 osoba zaraženih koronavirusom i 51.923 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 30, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 50.

U toku proteklog dana na Zetri su aplicirane 1.252 doze vakcina. I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodne najave.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu.

  • S obzirom na pojavu delta soja koronavirusa i njegovu visoku zaraznost, apeliramo na poštovanje mjera lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo da treba izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavati gužve i navedene prostore. Sve osobe s akutnim disajnim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU