U okviru ovosezonske Premijer lige BiH najviše jedanaesteraca dosuđeno u korist FK Velež Mostar

Protiv Fudbalskog kluba Sloboda iz Tuzle ove je sezone svirano sedam jedanaesteraca u okviru Premijer lige BiH, a povodom toga iz tuzlanskog kluba su se oglasili saopštenjem za javnost, te iznijeli niz statističkih podataka, što prenosimo u nastavku teksta:

“Proljetna polusezona M-Tel Premijer lige BiH pokazala je da je naš golman Adnan Golubović pravi ekspert za odbranu jedanaesteraca.  Naš čuvar mreže ove sezone je odbranio čak pet penala, najviše od svih drugih golmana u ligi. Odbranio pet od ukupno sedam koliko je do sada najstrožih udaraca svirano protiv Crveno – crnih.

Zanimljivo, naš tim od nastavka sezone do danas proživljava istinsko „penal proljeće“. U posljednjih sedam kola svirano je čak šest penala za protivnike Crveno – crnih!? Serija je započela u 20. kolu protiv Tuzle City, zatim na Koševu protiv Olimpika u 21. kolu, te u 22. kolu na Tušnju u meču sa Veležom. Nakon jednog vikenda bez jedanaesterca pred našim golom, posljednja tri kola kazneni udarci su neizostavni za našu ekipu. U 24. kolu Golubović je Samiru Bekriću (Željezničar) odbranio penal, a u 25. kolu jedanaesterac je odlučio pobjednika u našem susretu sa Tuzlom (poraz 1:0). Serija penala za naše protivnike nastavljena je i juče u Krupi na Vrbasu. Golubović je odbranio jedanaesterac Nikole Dujakovića, no odbijenu loptu u našu mrežu šalje Nikola Mandić.

Dodajmo da je prvi od sedam penala sviran protiv Crveno – crnih bio onaj iz 17. kola na Pecari protiv Širokog Brijega. Tada je Golubović pročitao namjere Tonija Jovića.

Gledajući statistički, po broju suđenih penala (7),  FK Sloboda je druga na neslavnoj tabeli. Prva je FK Krupa protiv koje su djelitelji pravde svirali 10 jedanaesteraca. Nakon Crveno – crnih slijedi Mladost DK (6) i Radnik (5). Protiv Borca, Zrinjskog, Širokog Brijega i Olimpika suđena su po četiri penala, a protiv Veleža tri. Rivalima Tuzle City i Željezničara svirana su po dva penala. Sarajevo je posljednje na ovoj tabeli. Jedini penal dosuđen njihovim protivnicima bio je onaj iz 9. kola kada su u Mostaru savladali Zrinjski 2:3.

Kada pogledamo broj dosuđenih penala za premijerligaške timove, tu smo već na dnu ljestvice. Nakon Radnika kome je sviran tek jedan kazneni udarac, slijede Crveno – crni i Mladost DK. Arbitri su dosuđivali jedanaesterce u našu korist u 3. kolu (Sloboda – Mladost DK 3:0) i u 18. kolu (Sloboda – Olimpik 2:0).

Krupa, Zrinjski i Sarajevo šutirali su po tri penala, a po pet Borac, Široki Brijeg i Željezničar.

Olimpik i Tuzla City su po sedam puta izvodili najstrožu kaznu. Najviše penala, devet, izveli su fudbaleri Veleža. Ove sezone u M-Tel Premijer ligi BiH dosuđena su ukupno 52 jedanaesterca.” – navodi se iz FK Tuzla City.

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU