U petak hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH o ratu u Ukrajini

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za petak, 4. marta, hitnu sjednicu tog doma kada bi se trebalo raspravljati o postupanju bh. institucija o pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Kako je predloženo dnevnim redom tokom rasprave bit će razmatrano i poduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima.

Kako se navodi u obrazloženju te jedine tačke dnevnog reda ovosedmične sjednice, Ruska Federacija počela je 24. februara 2022. godine oružanu agresiju protiv Ukrajine, suverene države članice Ujedinjenih nacija te je u protekla četiri dana zauzela određena područja Ukrajine.

– To je rezultiralo značajnim ljudskim žrtvama, uključujući civilnog stanovništva. Sve države članice Evropske unije osudile su agresiju, te su poduzele brojne konkretne mjere, uključujući zabranu letova preko svojih teritorija za avione Ruske Federacije – pojašnjeno je.

Napomenuto je i da su protiv najviših zvaničnika Ruske Federacije uvedene sankcije poput isključivanje određenih finansijskih institucija sa sjedištem u Ruskoj Federaciji iz međunarodnog platnog prometa, a poduzete su mjere za dostavu humanitarne, vojne, medicinske i druge pomoći Ukrajini, te brojne druge konkretne poteze.

– Bosna i Hercegovina je trenutno jedna od rijetkih evropskih država koja je agresiju osudila, ali još uvijek nije poduzela ovakve konkretne poteze, te je neophodno da Predstavnički dom održi hitnu sjednicu kako bi naložili Vijeću ministara BiH da poduzme određene mjere, uključujući omogućavanje ulaska ukrajinskih građana u BiH s ličnim kartam, produženje njihovog bezviznog boravka sa 30 na 90 dana, osiguranje smještaja, slanje medicinske i druge humanitarne pomoći Ukrajini, ali i uvođenje sankcija fizičkim i pravnim osobama iz Ruske Federacije, te da sugerira Predsjedništvu BiH da Ukrajini doznači vojnu pomoć – navodi se u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Doma.

Zahtjev su potpisali osim predsjedavajućeg Zvizdića i poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Mariković-Lepić i Damir Arnaut, poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te polsanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU