U posljednje dvije sedmice u FBiH raste broj inficiranih koronavirusom

U posljednjim dvjema sedmicama, u Federaciji Bosne i Hercegovine raste broj inficiranih koronavirusom, broj hospitalizarih i umrlih.

Od 518 pacijenata, koliko ih je trenutno u bolnicama u FBiH zbog zaraze koronavirusom, 10,4 posto su vakcinisani objema dozama, što govori o opravdanosti vakcinacije.

Te i druge podatke predočila je delegatima na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta Mia Blažević iz federalnog Kriznog štaba.

Kazala je da u rastu broja inficiranih trenutno prednjače Sarajevski, Tuzlanski i Hercegovačko-neretvanski kanton, ali i da su to sredine s najvećim brojem PCR testiranih građana.

Odgovarajući na pitanja delegata, Blažević je za sutra najavila sastanak stručnog savjetodavnog tijela koje će vjerovatno odobriti vakcinisanje trećom dozom određenih grupa pacijenata kao što su hemodijalizni i onkološki.

Za naredni period je najavila intenziviranje kampanje o potrebi vakcinisanja kao zaštiti od teškog razvoja bolesti. Vakcinacija ne sprečava prijenos koronavirusa na drugu osobu, zbog čega je i dalje potrebno pridržavati se epidemiološkoih mjera, navela je također Blažević.

Sjednica Doma naroda je u toku.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU