-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  U RS formiran krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja

  Vlada Republike Srpske (RS) donijela je Odluku o formiranju Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u tom bh. entitetu.

  -Afrička kuga svinja nije dijagnostikovana na teritoriji RS i Bosne i Hercegovine, ali zbog opravdane bojazni donošenje ove odluke je veoma važno kako bi se formirao Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja u RS, kao tijelo koje bi sprovodilo mjere propisane Planom upravljanja kriznom situacijom za kontrolu afričke kuge svinja u RS, a u slučaju da se ta bolest dijagnostikuje u RS – navodi se u saopćenju nakon sjednice entitetske vlade.

  - Oglašavanje -

  Formiranje tog štaba, kako dodaju, pokazuje odgovornosti entiteta da zaštiti vlastitu ekonomiju, kao i interes poljoprivrednih proizvođača, jer bi pojava te bolesti nanijela ogromne ekonomske gubitke.

  Krizni centar čine predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, finansija, pravde, unutrašnjih poslova, JU Veterinarski institut Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan”, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Republičke uprave civilne zaštite, Veterinarske komore RS, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženja svinjara i Lovačkog saveza RS.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO