U sklopu vježbe ‘Kombinovani napor 22’ realiziran Dan za posjetioce

Trećeg dana vježbe „Kombinovani napor 22“, danas je na glavnom poligonu za obuku „Manjača“ upriličen Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavili osnovne elemente vježbe koju ocjenjuju ocjenjivači zamalja NATO-a i Partnerstva za mir.

Prezentaciji borbenih sposobnosti Bataljonske grupe lake pješadije prisustvovali su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, general-majori Ivica Jerkić i Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahnić, komandant Operativne komande general-major Radovan Ilić, te komandant Komande za podršku general-major Marko Stojičić i drugi predstavnici MO i OS BiH.

Pored predstavnika MO i OS BiH, događaju su prisustvovali komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha (McGaha), parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, te ostali predstavnici državnih institucija i ambasada u BiH.

Za posjetioce vježbe je upriličen brifing od strane oficira za provođenje vježbe brigadira Mirzeta Lubenovića na kom je analizirano učešće jedinica OS BiH u procesu ocjenjivanja po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC& EF).

Prisutnima se obratio i direktor vježbe, brigadir Slaven Blavicki, koji je goste upoznao s organizacijom direktorijata i procesom vođenja vježbe, te izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije same aktivnosti.

Direktor ocjenjivanja, brigadir Predrag Visković je prisutne takođe upoznao s organizacijom i tokom dosadašnjeg ocjenjivanja. Tokom posjete gostima su prezentirane i neke od aktivnosti jedinica na terenu u sastavu Bataljonske grupe lake pješadije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je vojnicima podoficirima i oficirima koji izvode vježbu i onima koji su učestvovali u planiranju vježbe poželio uspjeh i dodao da je uvjeren da će ishod vježbe biti pozitivan.

  • Naše Oružane snage pokazuju da su sposobne da izvedu velike stvari, čak i u otežanim okolnostima, ne samo kada je riječ o situaciji na terenu, nego prije svega kao snage koje imaju manjak političke podrške u smislu opstanka i materijalne podrške – naveo je on.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je u svom obraćanju istaknuo da je završna NATO evaluacija jedinice ranga bataljonske grupe veliki poduhvat za svaku vojsku, a naročito za vojsku veličine Oružanih snaga BiH.

  • To je završna etapa maratona koji je započet prije šest godina, našom aplikacijom za OCC E&F i nastavljen prvom samoprocjenom, provedenom 2019. godine. Želim da ova vježba i NEL 2 ocjena budu dokaz da Oružane snage BiH, uz potvrđenu interoperabilnost organizacije, doktrine i opreme, dostižu nivo spremnosti i sposobnost za ravnopravno učešće u kompleksnim zajedničkim operacijama i integraciju u šire bezbjednosne i odbrambene strukture, a BiH svoju pripadnost evropskoj i euroatlantskoj zajednici s kojom dijelimo iste bezbjednosne izazove, ali i iste vrijednosti – rekao je ministar Podžić.

On je dodao da su samo obučene i opremljene Oružane snage BiH zalog produktivnoj saradnji, te regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-major Ivica Jerkić je izrazio očekivanja da će Bataljonska grupa lake pješadije, po završetku ocjenjivanja, dobiti izvještaj da je borbeno spremna.

Komandant Operativne komande general-major Radovan Ilić je izrazio uvjerenje da će trud, napor i organizacija rada tokom ove vježbe opravdati očekivanja shodno ranije postavljenim ciljevima i zadacima i da će po završetku vježbe jedinice dobiti pozitivnu ocjenu, što je veoma bitno u smislu obuke vojnika, komandi i jedinica.

Komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Pamela Mekgaha je izjavila da je ova vježba kulminacija četvorogodišnje obuke, koja je iz godine u godinu bila sve izazovnija i zahtjevnija i pokazatelj je posvećenosti, napornog rada i profesionalnog odnosa vojnika prema misiji oružanih snaga.

Vježba „Kombinovani napor 22“ se završava u petak, 23. septembra, a njenom uspješnom realizacijom će biti okončan četvorogodišnji ciklus ocjenjivanja, a kojim bi se OS BiH pridružile NATO bazenu snaga, raspoloživim za učešće u budućim mirovnim operacijama širom svijeta – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU