U školskim klupama ili po pandemijskom modelu / Kako će se u kojem kantonu odvijati nastava?

Školska 2021/2022. godina u Tuzlanskom kantonu počinje 1. septembra, ali još nije poznato da li će se nastava odvijati u školskim klupama ili po pandemijskom modelu.

Konačnu odluku o tome morat će donijeti kantonalni Krizni štab, jer je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naložio da model nastave odrede kantoni. Školski kalendar je objavljen i da li će učenici nastavu dočekati u školskim klupama ili u kućama zavisit će od epidemiološke slike.

POVRATAK UČENIKA

– Sve zavisi od epidemiološke situacije, koja je trenutno povoljna. Više ćemo znati u drugoj polovini augusta, s obzirom na činjenicu da se najavljuje četvrti val, kazao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK-a.

Prošla školska godina u ovom kantonu se odvijala po pandemijskom modelu. Učenici prva četiri razreda osnovne škole nastavu su pohađali svaki dan, s tim da su časovi bili skraćeni na 30 minuta. Nastavu su redovno pohađali i učenici prvog razreda srednje škole, dok su učenici od petog do devetog osnovne i od drugog do četvrtog razreda srednje škole u klupama bili naizmjenično, jedna grupa prvu sedmicu, a druga drugu sedmicu.

Kako će se odvijati nastava u Kantonu Sarajevo, znat će se krajem augusta. Ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović kaže da je cilj da u novoj školskoj godini što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama, ali kako će to sve izgledati trebalo bi biti poznato krajem mjeseca i zavisit će od epidemiološke situacije.

– Naš krajnji cilj je da što više učenika bude što češće obuhvaćeno nastavom u učionicama, jer je istraživanje pokazalo da su učenici bili izloženi stresu, više nego njihovi roditelji i njihovi nastavnici. Naš cilj je da nam škole prioritetno budu uvijek otvorene. Koliko će učenika biti u učinioci i koji će to sve biti učenici, definisaćemo posebnim uputstvom. Možda neće važiti ista pravila za svaku od škola, jer imamo škole s manje učenika ili škole koje su u blizini mjesta stanovanja učenika. Sve će se znati krajem augusta, kazala je Hota-Muminović.

Prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona, školska godina počinje prvog ponedjeljka u septembru, a planirano je da u skladu sa kalendarom u punom kapacitetu počnemo narednu školsku godinu, uz odobrenje Kriznog štaba HNK-a, kažu iz Ministarstva obrazovanja HNK-a.

O preporukama Federalnog kriznog štaba da se odluka o načinu izvođenja nastave na području kantona prenosi na kantonalne vlasti, jučer se razgovaralo i na sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

– Ukoliko ne dođe do naglog i drastičnog broja novooboljelih u narednom periodu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a planira početak nastave u punom kapacitetu u školskim učionicama. U tim situacijama čas se vraća na ono vrijeme koje je predviđeno prema planovima i programima, to je 45 minuta. Interes Ministarstva je da se djeca vrate u školske klupe, kazao je za Oslobođenje ministar Spahija Kozlić, dodajući da će se pratiti epidemiološka situacija u narednih 15 dana, od kraja augusta do početka septembra.

ČETVRTI VAL

Nastava na fakultetima Univerziteta u Zenici počinje u prvoj sedmici oktobra.

– Do tada ćemo pratiti situaciju u osnovnim i srednjim školama. Ukoliko ne dođe do znatnog porasta, donijećemo odluku da se nastava na Univerzitetu u Zenici odvija na klasičan način, naglasio je Kozlić.

I u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde još se razmatraju mogućnosti početka nove 2021/ 2022. školske godine jer sve opet zavisi od aktuelne epidemiološke situacije i eventualno najavljenog četvrtog vala koronavirusa.

– Prema sadašnjim dogovorima u Ministarstvu obrazovanja, od ove godine trebalo bi da započne redovno odvijanje nastave u osnovnim i srednjim školama i vraćamo se na školski čas od 45 minuta, kazali su za Oslobođenje iz ovog ministarstva.

Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU