U Sloveniji prvi smrtni slučaj uzrokovan zarazom koronavirusom

Zaraženih: 155.792
Umrlih: 5.814
Oporavljenih: 74.264
Broj slučajeva u BiH: 21

Slovenija je potvrdila prvi smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom, saopšteno je u večerašnjem dnevniku državne TV Slovenija.

Istu informaciju objavila je i komercijalna Pop TV, istakavši da je u Univerzitetskom-kliničkom centru Ljubljana preminuo stariji muškarac iz Metlike, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema zvaničnim podacima, u Sloveniji do danas do 15 sati korona virusom zaražena je 181 osoba.

Kako je ranije potvrđeno od 14 sati koronavirusom je zaražena 181 osoba, što je 30 više nego prethodnog dana, a testirano je ukupno 5639 uzoraka, rečeno je na konferenciji nove vlade i epidemioloških stručnjaka u Ljubljani.

Predsjednik vlade i čelnik kriznog stožera za koronavirus Janez Janša ponovio je da je u novoj fazi epidemije tog virusa u Sloveniji najvažnija samoizolacija.

“To je daleko najvažnija mjera, nijedna druga ne može više koristiti za usporavanje širenja virusa”, kazao je Janša.

Zbog porasta broja slučajeva zadnjih dana mijenja se i metodologija testiranja i odnosa prema onima koji su zaraženi.

Janša je rekao da je njegova vlada donijela niz mjera za vrijeme epidemije te da je u tijeku nabava potrebne zaštitne opreme i sredstava čiji deficit je velik.

Infektolozi iz Infektološke klinike u Ljubljani, u kojoj se sada liječe isključivo oni koji su zaraženi koronavirusom, rekli su na konferenciji za novinare da se od sada više neće testirati oni koji se javljaju liječnicima zbog bolesti dišnih puteva nego će se upućivati na kućnu dvotjednu izolaciju.

Samo ako se njihovo stanje ne bude popravljalo moći će se testirati na koronavirus i eventualno hospitalizirati, sve u cilju da bude što više kapaciteta u bolnicama za teže slučajeve.

Kako danas popodne javljaju slovenski mediji, najveći broj novih slučajeva koronavirusa bilježe u mjestu Šmarje pri Jelšah, gdje se najprije razboljela učiteljica u osnovnoj školi, a zaraženih je tamo po neslužbenim podacima već 62.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU