-10.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  U Srbiji sumnjaju na pojavu svinjske kuge

  Srbijansko ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je u ponedjeljak medijska izvješća da je u Srbiji potvrđeno prisustvo afričke svinjske kuge, ali je istaknulo da je se sumnjivi slučajevi provjeravaju.

  Pojava svinje kuge u Srbiji nije potvrđena, radi se o sumnji i očekuju se službeni rezultati referentnog laboratorija u Madridu, rekli su u srbijanskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje prenosi Hina.

  - Oglašavanje -

  Potvrdili su da je BiH uvela privremenu mjeru zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije.

  Agencija Reuters objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja.

  Tri slučaja su registrirana u okolici Beograda, a jedan u podunavskom okrugu, navodi OEI, citirajući izvješće srbijanskog Ministarstva poljoprivrede.

  Po navodima agencije, sedam svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano.

  Afrička kuga svinja zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

  Poslije vijesti o pojavi afričke svinjske groznice u istočnoj Europi, izvršna vlast Europske unije prošlog tjedna tu je bolest nazvala “hitnim izazovom”.

  -Mjere za prevenciju afričke svinjske kuge svode se na higijenu te što manje kontakata među životinjama i ljudima sa drugih farmi- rekao je tajnik Udruge za stočarstvo u Gospodarskoj komori Srbije (PKS)  Nenad Budimović.

  -Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, ali spada u jaku ekonomsku bolest kod životinja i zbog ekonomskih šteta vrlo je bitno da se poduzmu sve mjere za sprečavanje i nastanak te bolesti – dodao je.

  Srbijansko ministarstvo objavilo je na svojoj internetskoj stranici detaljne obavjesti, uputstva i priručnike te pravilnike o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje te zarazne bolesti.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO