U Srbiji sutra Dan žalosti zbog dešavanja na Kosovu

Vlada Srbije je danas, na vanrednoj sednici, proglasila 27. septembar 2023. godine Danom žalosti u znak poštovanja prema poginulima u terorističkom napadu na Kosovu koji su izvršili lokalni Srbi.

“Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu”, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

S druge strane, vodeća partija kosovskih Srba, Srpska lista, objavila je da se 26, 27. i 28. septembar proglašavaju “danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan”.

Naveli su da se u srpskim sredinama na Kosovu otkazuju svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, te da će “zastave Republike Srbije na svim institucijama biti spuštene na pola koplja”.

Podsjetimo, policiju Kosova je 24. septembra u napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što su pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanima. Ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

Naoružana grupa koja se sukobila sa policijom Kosova 24. septembra sklonila se u manastir Banjska, nakon čega ih je kosovska policija neutralizirala i saopšteno je da su tri napadača ubijena.

n1info.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU